HITNE SITUACIJE

Kalinić: Nemoguće je evakuirati milijun Zagrepčana ako se nešto dogodi s NE Krško

'Nije korektno graditi elektranu koja ugrožava druge države. Zbog vjetra koji često puše iz tog smjera', rekao je Pavle Kalinić

U slučaju nuklearne katastrofe u Sloveniji ili Mađarskoj ne piše nam se dobro. To bi bio sažetak rasprave na konferenciji za novinare Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, u kojoj su sudjelovali pročelnik Ureda Pavle Kalinić, akademik Vladimir Paar, specijalist medicinske fizike Mladen Vrtar, a preko Skypea se iz Lausanne javio fizičar Davor Pavuna.

Pavle Kalinić istaknuo je kako je NE Krško veći problem za Zagreb nego za Ljubljanu , te kako se ne bi smjela dopustiti dogradnja još jednog reaktora u toj nuklearnoj elektrani.

- Nije korektno graditi elektranu koja ugrožava druge države. Zbog vjetra koji često puše iz tog smjera, Zagreb je u najvećoj opasnosti ako se dogodi nešto nepredviđeno. Evakuirati milijun stanovnika iz grada, osobito ima li se umu panika koja bi tada nastala, bilo bi teško, ako ne i nemoguće - tvrdi Kalinić.

Akademik Paar donekle je smirio bojazan od katastrofe tvrdnjom kako je NE Krško, koja se nalazi desetak kilometara od hrvatske granice, sigurnija od mnogih drugih elektrana jer se temelji na američkoj tehnologiji, tijekom vremena nadograđenoj i poboljšanoj. Kad je riječ o sigurnosti, mnogo je problematičnija NE Pakš u Mađarskoj, udaljena 70 kilometara od hrvatske granice granice, koja koristi nadograđenu rusku tehnologiju.

Na upit novinara u stanju atomskih skloništa, Kalinić tvrdi da su zadnjih 20 godina ona konstantno zapuštana te kako većina njih nalikuje na smetlišta . Kupnju Geigerovih brojača u koju su se poslijednjih dana upustili stanovnici Zagreba smatra pokazateljem neinformiranosti građana. S druge strane, istaknuo je kako je trenutačno malo plinskih maski, u šali dodavši da ih od petnaest u gradu pet posjeduje njegov ured.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:52