NEVJEROJATNO

JOŠ JEDAN HRVATSKI APSURD Građani desetljećima očajnički vape za kanalizacijom i javnom rasvjetom, a uvode im plin koji uopće ne žele!

 Ranko Šuvar/CROPIX

Godinama su tražili da im se asfaltira ulica, na kraju su je asfaltirali sami. Tražili su kanalizaciju, ali gradska uprava im 20 godina govori da nisu u planu. Nisu spojeni ni na gradski vodovod, pa su si sami financirali spajanje na lokalni vodovod.

Plaćaju odvoz otpada od 150 do 300 kuna, a kamion Čistoće nikad nije zašao u njihovu ulicu. Tražili su postavljanje rasvjete na stupove, ali iz nekog razloga je stigla samo do polovice ulice pa djeca prestrašeno tapkaju u mraku pri povratku iz škole.

Telefonski pozivi

Zimska služba je tek lani počela čistiti cestu, i to nakon brojnih telefonskih poziva i dopisa, ali samo ako ih nazovu i kažu da su zarobljeni u pola metra snijega. U suprotnom se skližu, pazeći da ne slome nogu ili da im se automobil ne prevrne, samo da bi došli do 200 metara udaljene glavne ceste. A sve doprinose, poreze i prirez uredno plaćaju.

Sve ono što su godinama tražili od gradskih službi, mnogih predstavnika četvrti Sesvete i raznih drugih institucija, nikada nisu dobili, ali su nedavno doznali da im gradska Plinara pošto-poto želi provesti plin.

A plin je jedina stvar koju ne žele i nikada ga nisu tražili, iz jednostavnog razloga što im je jeftinije grijati se na drva i pelete. To je, ukratko, opis cijelog niza apsurdnih situacija koje su proživjeli još proživljavaju stanari ulice Odvojak Reberec u Kašini kako bi si pokušali osigurati život dostojan građana jedne metropole.

A kada su na kraju 20-godišnje epopeje od svega odustali, već umorni od slanja dopisa i telefoniranja, pomirili se da neće dobiti ništa od svega što su tražili, situacija je kulminirala upravo otkrićem da im žele raskopati ionako usku cesticu kako bi im proveli nešto što ne žele.

Nisu stanari tog odvojka ultimativno protiv uvođenja plina, iako ga nitko od stanara šest kuća u toj ulici ne želi koristiti, ali ako je već odlučeno da plin mora ići, traže da se poštuju prioriteti.

- Građevinac sam po struci i zato sam ostao šokiran kada sam vidio da cijevi prema nacrtu završavaju u šumi! Kome? Lisicama i zečevima? Trebali su izmijeniti trasu da cijevi idu do drugih ulica. Ne ide mi u glavu bahato i nepotrebno trošenje novca iz gradskog proračuna. Raskopat će ulicu da bi postavili plin, a onda će možda netko za godinu dana odlučiti da treba provesti kanalizaciju ili gradski vodovod pa će ponovno raskopati ulicu i potrgati plinske cijevi. Zar nije logično da, kad već kopaju, prvo postave kanalizaciju koja mora ići najdublje, a zatim plin? Zamislite što su nam rekli u Plinari: mi moramo provesti cijevi, a onda ćemow vam poslati anketu pa se vi očitujte želite li plin ili ne ?! To je klasičan primjer kako Plinara kao izvođač i Gradska četvrt kao investitor pred kraj godine nabrzinu žele uložiti malo novca, 35.000 kuna za našu ulicu, da bi kasnije iz proračuna izvukli mnogo više za ostatak Prekvršja - upozorava stanar Nenad Sladoljev.

Važnije stvari

I drugi su potvrdili da su im kanalizacija, ralica i rasvjeta važniji od plina. Plin ne želi ni Andreja Đurendić jer se grije na drva i pelete, što joj je pet puta jeftinija opcija, a to su nam potvrdili i Milica Božić, Toni Hajdarović, Bonita Sladoljev i drugi.

Kažu kako snijeg čiste sami, a ako raskopaju ulicu, upozoravaju da do njih neće moći ni vatrogasci, ni Hitna pomoć.

- Godinama smo zahtijevali nogostup dolje na glavnoj cesti i nitko nije reagirao, a tuda djeca idu do škole. Dobili smo ga tek prije sedam godina kada je dvoje ljudi stradalo od automobila - ističu.

Marijan Tomurad, predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete kaže kako je i njemu ovakav pristup gradnji komunalne infrastrukture bezvezan, no kako jednostavno nemaju novca da sve urede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:49