ROZALIJA NERALIĆ

JEDINSTVENA PRIČA KUHARICE IZ STUDENTSKE MENZE Druga je najbolja kuharica na svijetu, traže je luksuzni restorani, ali ona radi u menzi!

'Uvijek me pitaju zašto radim u menzi, a ne u nekom luksuznom restoranu', priča nam Rozalija
 Tomislav Krišto/CROPIX

O hrani u studentskim menzama nerijetko se raspravlja, no loš glas koji ih prati zasigurno pobija kuharica svjetskog glasa koja već dvadeset godina radi u restoranu u Cvjetnom naselju. Riječ je o Rozaliji Neralić, čije se kulinarske nagrade više ne mogu izbrojati. Na svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu prošle godine osvojila je srebro u kategoriji kulinarska umjetnost.

Kuha od malih nogu

- Uvijek me pitaju zašto radim u menzi, a ne u nekom luksuznom restoranu. Svoje Cvjetno, s najboljim studentima i kolegama, ne bih mijenjala ni za što! - ističe kuharica Neralić.

Rodom je iz malog sela između Banje Luke i Prijedora u Bosni i Hercegovini i prisjeća se kako ju je kuhanje veselilo od malih nogu.

- Vjerujem da mi je kreativnost u genima. Kuhanje je moj životni poziv. Dnevno spremim, sa svojim radnim kolegama, i do 1500 obroka, ali dok dođem doma, opet kuham za svoju obitelj - kaže Neralić.

Ne prođe dan da njezin suprug i sin ne pojedu kuhanu hranu, a najsretnija je kada je netko pohvali za ono što je spremila. Vjeruje kako joj posao nikad neće dosaditi jer, objašnjava, njime zarađuje za svoj kruh, plaća je dobra i redovna, uvjeti odlični, a radni kolege su joj kao obitelj.

- Vjerojatno mi je najdraža svjetska srebrna medalja iz Luksemburga. Kada sam čula svoje ime, skoro sam pala u nesvijest - prisjeća se vrsna kuharica.

Velik izazov bio joj je, kaže, pripremiti “finger food” prema točno određenim kriterijima, a da ipak bude ukusan i izgledom privlačan. Članica je Hrvatskog kuharskog saveza, a više je puta dosad bila proglašena najboljom hrvatskom kuharicom. Nakon toga su je, otkriva, zvali iz brojnih poznatih restorana da postane dio njihova tima.

I studenti je hvale

- Ni u jednom trenutku mi nije palo na pamet da odem sa svojeg sadašnjeg radnog mjesta. Svoju kreativnost izrazim tijekom ljeta, kada se studentski restorani zatvore, a ja odem na more, pomagati bratu u njegovu lokalu - objašnjava.

Najviše voli pripremati svježu ribu na gradele, a strast joj je i pečenje kolača. Iako ih baš i ne voli jesti, dodaje kroz smijeh. Njezina obitelj, pak, obožava jednostavna jela poput purice s mlincima, a pri pripremi se trudi koristiti domaće namirnice.

- Tako nam je sada hit namirnica bundeva. Išli smo u Liku po cijelu ovosezonsku zalihu - kaže.

Najveću radost čine joj zadovoljni studenti koji često hvale njezinu hranu. Iako SC ima strogo propisane namirnice i količine, ona se uz kolege trudi da hrana ne bude jednolična.

- Naši tehnolozi rade jelovnik prilagođen mladim ljudima. Tako svaki meni mora imati juhu, prilog, meso i neku vrstu deserta. Možda se to nekome čine prestrogi naputci, gdje nema mjesta za kreativnost, ali iznenadili biste se koliko se zaposlenici u kuhinjama trude oko svakog jela - tvrdi Rozalija.

Stalno se usavršava

- Otkad je stigla, kliknula sam s njom. Draga je i nije uobražena iako smo mi svi upoznati s njezinim uspjesima. Ponosni smo što imamo tako talentiranu kolegicu - rekla je jedna djelatnica restorana na Savi.

Uz svakodnevni posao kuharice, kuhanje za obitelj i natjecanja, Rozalija Neralić ne odustaje od usavršavanja pa si je zadala još jedan projekt - tečaj pripreme čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 22:11