RADOVI KASNE

Jedan zagrebački kvart već je 44 dana bez plina: ‘Zvali smo ih, slali mailove, molili... Sve skupa jedno veliko ništa!‘

‘Količina nebrige, izostanak empatije je fascinantan‘, rekla je Jutarnjem list jedna stanarka Srebrnjaka

Radovi u Ulici Srebrnjak

 Vanja Nezirović/Jutarnji list

- Živim na Srebrnjaku i već 44 dana nemam plin, kao i moji susjedi. Susjedi, pa i ja zvali smo desetke puta plinaru, pisali mailove, razgovarali s izvođačima i jedno veliko ništa. Količina nebrige, izostanak empatije je fascinantan - započinje razgovor jedna stanarka sa zagrebačkog Srebrnjaka, na kojem zbog rekonstrukcije plinoopskrbnog sustava koju izvodi ugovorni izvoditelj GPZ-a radovi kasne gotovo mjesec dana. Stanarima je bilo rečeno da će im plin biti pušten do 27. rujna, ali do danas ništa.

- Sad već danima dobivamo neke poluinformacije da će biti sutra, pa preksutra, pa u ponedjeljak. Njihova PR služba smatra novinare i nas građane ovcama, pa spominje osam kišnih dana. Sada je prošlo još 20 dana od roka i mi nemamo plin. Bilo je bezbroj dana bez kiše kada se izvođač nije pojavio na gradilištu. Ostavio bi upaljene semafore ili ih pomaknuo na parking broja 119. Pitam vas tko je radio nadzor? Je li građevinsku knjigu i građevinski dnevnik potpisivao naknadno? - pita se naša sugovornica.

Prvi upit na tu temu poslali smo Zagrebačkom holdingu početkom listopada, kad su nam odgovorili da su na "Srebrnjaku u tijeku radovi rekonstrukcije plinoopskrbnog sustava koje izvodi ugovorni izvoditelj GPZ-a".

- Izvođenje radova je otežano uslijed intenzivnih oborina i većeg broja kišnih dana tijekom rujna i početkom listopada, kada je zbog stanja podloge na terenu ugovorni izvoditelj bio primoran obustavljati radove. S obzirom na navedene okolnosti, te ako to vremenske prilike u narednim danima dozvole, završetak radova planiran je do 8. listopada 2024., nakon čega će se pristupiti tlačnim ispitivanjima izvedenog plinovoda, kućnih priključaka i unutarnjih plinskih instalacija, te puštanju plina korisnicima - stoji u odgovoru iz Zagrebačkog holdinga poslanom Jutarnjem listu 4. listopada.

Međutim, do danas plin građanima nije pušten niti su obaviješteni kad bi mogao biti pušten, nego su građani primorani svakodnevno nazivat na razne brojeve s kojih im se daju neprovjerene informacije. Odvjetnik Milko Križanović smatra da građani imaju pravo na naknadu štete.

- Šteta je nesporna kod prestanka isporuke plina, stoga se treba fokusirati na osiguranje dokaza koju i koliku štetu je prouzročila u materijalnom smislu, te je važno i razdoblje obustave isporuke prirodnog plina kupcima priključenim na distribucijski sustav. U skladu s člankom 6. stavkom 2. Uredbe, obustava isporuke plina morala se obaviti u najkraćem mogućem roku, s time da, u skladu s Operativnim planom za provedbu Uredbe, opskrbljivač je materijalno obvezan obeštetiti korisnike - kaže odvjetnik Križanović.

Iz Zagrebačkog holdinga u svom odgovoru s početka listopada nisu spominjali naknadu štete korisnicima, stajalo je tek kako će, "po okončanju navedenih radova te zadovoljavajućih rezultata tlačne probe, Zagrebačke ceste pristupiti asfaltiranju prijekopa".

- Radi brzine, paralelno se izvode kućni priključci kako bi se u najkraćem roku posao dovršio te pristupilo asfaltiranju. Napominjemo da je prioritet ispravnost plinskih instalacija kao preduvjet puštanja plina krajnjim potrošačima - stoji u njihovu tadašnjem odgovoru. Na pitanja tko će odgovarati za kašnjenje radova te kako će se građanima nadoknaditi šteta i hoće li se izvođač penalizirati još nismo dobili odgovore iz Zagrebačkog holdinga, no objavit ćemo ih čim stignu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 18:35