BRITANSKI LIST

'INSAJDERSKI VODIČ KROZ ZAGREB' UGLEDNOG GUARDIANA 'Svi se šale na račun kontrolora, a ulice su pune frajera u sivim trenirkama'

 Screenshot/Guardian

Britanski Guardian odlučio je objaviti insajderski vodič po Zagrebu, u kojem hrvatsku metropolu britanskim čitateljima predstavlja Ivana Isadora Devčić, spisateljica i prevoditeljica iz Hrvatske koja voli dizajn i geografiju, navodi Guardian.

'Ako se ikad nađete u blizini zagrebačkog glavnog trga u podne, nemojte se prestrašiti ako čujete glasan prasak. To je samo Grički top koji označava 12 sati, a top na kuli Lotrščak taj posao radi od 1. siječnja 1877. godine bez greške - jedini period tišine bio je tijekom Prvog svjetskog rata', piše Ivana, pa nastavlja:

'YammatFM počeo je s emitiranjem u veljači ove godine i ubrzo je postao jedna od najomiljenijih gradskih radio postaja. Njegovi tvorci - Švec i Peh, legendarni duo s kontroverzne postaje Radio 101 zamislili su program 'od ljudi, za ljude', a stvaraju zdravi miks alternative, klasike i novih autora.

AKC Medika, napuštena farmaceutska tvornica, nakon godina borbe s gradskim vlastima, sada je dom plesačima, skejterima, slikarima, filmašima, uličnim umjetnicima i svakom kreativcu koji treba prostor za rad. Na podužoj listi događanja, tu su raznorazni festivali, radionice, umjetničke izložbe, a u noćnim satima u klubu se može čuti sve od metala, do reggaea, jazza, dancea do punka i hip hopa.

Hladno pivo je bend iz zagrebačkog predgrađa čiji punk-rock zvuk privlači mnoge, a posebice jer često ilustriraju deprimirajuće stanje niže ili srednje klase u Hrvatskoj. Ako poželite poslušati nešto malo drugačije, potražite ime Sara Renar, to je mlada pjevačica koja spaja akustični zvuk s elektronikom.

Većina djevojaka u gradu voli se odijevati moderno, a neke svoje outfite upotpune unikatnim nakitom s, primjerice, Hrelića, ili pak iz second-hand dućana. Muškarci uglavnom vole jednostavno, pa se pripremite na mnoštvo sivih trenirki na ulici.

U Zagrebu se govori mješavina kajkavskog narječja, urbanog slenga i hrpe starih germanizama, a osoba koja je rođena i živi u Zagrebu zove se 'Purger'. Takve kolokvijalne izraze koje slave govor i manire Purgera možete pronaći na Instagram profilu 'Zagreb Facts' koji je pokrenulo troje studenata, a tamo dijele i zabavne povijesne činjenice te cool snimke grada.

Gradonačelnik Milan Bandić uvijek je aktualna tema. U travnju je završio u zatvoru zbog optužbi za korupciju, a nedavno je odlučio otpustiti vrh Zagrebačkog holdinga, glavnog gradskog poduzeća. Nakon što je potrošio 18 milijuna kuna (oko 1,7 milijuna britanskih funti) na raskošne fontane, možda će produžiti tramvajsku prugu sve do aerodroma, podići ogroman spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, sagraditi podzemnu garažu ispod Hrvatskog narodnog kazališta...

Kad govorimo o događanjima u Zagrebu, uputite se u bilo kojem smjeru i ubrzo ćete završiti u parku, na jezeru ili nasipu ili pak na planini koja ima planinarske ili pak skijaške staze. Uvijek se nešto događa vani: recimo Festival vatrometa na jezeru Bundek ili pak najveći glazbeni događaj u Hrvatskoj, INmusic Festival na jezeru Jarun. Na kakvom god se događanju našli, bit ćete okruženi bujnim zelenim krošnjama.

Javni prijevoz u Zagrebu poznat je po kontrolorima koji te prisiljavaju da platiš kartu, a zbog onih bezobraznih svi su zaradili loš status među građanima. Šale na njihov račun uvijek su aktualne, a ako volite smijeh navratite u Studio Smijeha gdje nastupaju stand-up komičari.'

Ovo je kraća verzija vodiča koji u cijelosti možete pročitati u The Guardianu .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:42