STAO PROJEKT CVJETNI

Horvatinčić rušio više od dopuštenog, inspekcija zatvorila gradilište

 Bernard Čović/Cropix

ZAGREB - Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište Hoto grupe u Varšavskoj 6 nakon što su utvrdili da se radovi izvode suprotno potvrdi glavnog projekta!

Ta potvrda, koju je investitor Tomo Horvatinčić dobio 13. listopada prošle godine, odnosi se na rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju kuće u Varšavskoj 6, a Horvatinčić je prilikom radova srušio više nego što mu je bilo dozvoljeno. Cijela unutrašnjost kuće uklonjena je, ostalo je samo pročelje, a Horvatinčić kaže da su najvjerojatnije bile sporne stepenice koje je uklonio.

Tek je dobio dozvolu

- Temeljem članka 299 Zakona o prostornom uređenju i gradnji Građevinska je inspekcija tijekom današnjeg dana službenim znakom o zabrani gradnje zatvorila gradilište Varšavske 6. Radovi su zabranjeni nakon što je utvrđeno da se izvode suprotno potvrdi glavnog projekta - rekli su nam u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja te napomenuli da se zabrana ne odnosi na ostale radove u bloku.

Kuća u Varšavskoj 6 Horvatinčiću je bila potrebna za projekt jer će ispod nje prolaziti tunel koji će povezivati autorampu s podzemnom garažom u sklopu stambeno-poslovnog kompleksa Cvjetni. Glavnu potvrdu projekta poduzetnik je dobio tek krajem prošle godine jer se sporio s dr. Stanimirom Vuk-Pavlovićem, znanstvenikom s američke Mayo klinike koji je u toj zgradi kupio devet četvornih metara podrumskih prostorija za 100 tisuća eura.

Sjeli mu za vrat

Nakon što je s njegovom odvjetnicom Zvjezdanom Znidarčić Begović u listopadu potpisao ugovor u kojem se obvezao platiti najmanje 100 tisuća eura za devet kvadrata podruma , ali i odštetu za srušenu tiskaru na Trgu Petra Preradovića, koja je procijenjena na oko 1,5 milijuna eura, a na koju je Vuk-Pavlović također polagao pravo vlasništva, Horvatinčić je konačno dobio toliko željenu potvrdu.

I Grad Zagreb je prije deset dana u Službenom glasniku objavio da se odriče prava prvokupa, pa je Horvatinčić mogao nastaviti s radovima i bilo je izgledno da više neće imati prepreka u gradnji kompleksa.

Međutim, sada mu je inspekcija “sjela za vrat” i zatvorila gradilište.

- Ako je riječ o stepenicama, mi smo ih samo razgradili i ponovno ćemo ih smontirati. Kuća i fasada su zaštićene. To smo morali napraviti zbog sigurnosti. Sve je pohranjeno, ništa nije uništeno i sve će biti postavljeno u prvobitno stanje. Ja ne pridajem tome preveliku važnost. Ako je inspekcija zatvorila gradilište, brzo će ga i otvoriti - rekao nam je Horvatinčić, naglasivši da na gradilištu ima 830 radnika koji rade u dvije smjene i primaju plaću na vrijeme.

Dug proces

- Projekt ide već pet godina, a mi gradimo samo godinu dana. Nemamo nikakvu potporu, borimo se s procedurama, neargumentirano nas se napada... Toliko o poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj i potpori investicijama - ogorčen je Horvatinčić.

Da bi nastavio s radovima, Horvatinčić će morati vratiti stepenice, ili sve ono što nije smio rušiti, u prvobitno stanje ili tražiti ponovno novu, izmijenjenu potvrdu glavnog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:31