OTKRIVAMO

GORUĆI PROBLEM Za sanaciju divljih deponija Grad dao 50 milijuna kuna, a količina smeća se udvostručila

U Zagrebu je trenutačno 426 divljih odlagališta, s njih je odvezeno 12 tisuća tona otpada, što je najviše u posljednje četiri godine
 Bruno Konjević / CROPIX

Divlja odlagališta gorući su problem grada Zagreba. Punih trinaest godina sustavno se borimo da ih saniramo, a samo u posljednjih šest godina u to smo uložili čak 47,6 milijuna kuna. Međutim, njihov broj ponovno nezaustavljivo raste. Samo lani je količina odvezenog otpada s divljih odlagališta porasla za pet tisuća tona i doseže gotovo 12 tisuća tona godišnje. To je čak 73,6 posto više nego prethodne 2012. godine.

Zagreb prema zadnjim podacima ima 426 divljih odlagališta.

To je najveći broj ilegalnih odlagališta u posljednje četiri godine. Ispada da smo gotovo 50 milijuna kuna bacili u vjetar.

Smeće iz okolice

Ona se nalaze uglavnom na rubnim dijelovima grada, a na njih se dovozi i smeće iz drugih županija. Trećinu smeća čine građevinski i glomazni otpad. Radnici Čistoće tijekom redovnih proljetnih akcija većinu ih saniraju, ali do sljedeće godine ona se opet napune.

Ljetos se gomila smeća u Travnom zapalila i vatra je oštetila automobile

Razlog ponovnog rasta njihova broja svakako je i odluka MInistarstva okoliša da se na Jakuševac zabrani odvoz svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog.

Grad, dakle, i ne samo zbog divljih odlagališta, nego i kašnjenja u donošenju planova, uredbi i zakona, ne gospodari svojim smećem učinkovito, zaključak je upravo objavljene inspekcije Državnog ureda za reviziju koji je proveo redoviti stres-test učinkovitosti gospodarenja otpadom u metropoli.

Revizija obuhvaća razdoblje do listopada ove godine i razotkriva sve probleme s kojima se glavni grad Hrvatske suočava u svojoj borbi da učinkovito riješi problem smeća.

Među ostalim, ispada da se s Planom za gospodarenje otpadom kasni punih deset godina jer je obaveza bila donijeti ga još 2005., a novi će se izrađivati tek sljedeće godine. S druge strane, na Jakuševac se odnosi manje smeća nego ikad. Prije sedam godina na Jakuševcu je završilo 324.710 tona komunalnog otpada, što kontinuirano opada, pa je lani na njemu završilo 267 tisuća tona. Međutim, revizija kaže da je to presporo, posebno zato što je nakon 31. prosinca 2017. odlaganje bilo kakvog otpada tamo zabranjeno. Sanaciju Jakuševca Gradska skupština odredila je za 2005. godinu, a dozvolu odlaganja na sanirano odlagalište najdulje do 2010. godine, do kada se Jakuševac trebao zatvoriti.

Zatvoren Jakuševac

I tu dolazimo do apsurda: u srpnju 2011. gradska uprava zaključuje da Jakuševac ne ispunjava tehničko-tehnološke uvjete za zbrinjavanje komunalnog i inertnog otpada. Inspekcija je stoga u listopadu lani zabranila odlaganje na Jakuševcu za sve osim za komunalni otpad. Pojednostavljeno: jedino odlagalište smeća u gradu je tehnički uređeno, ali nema službenu i valjanu dozvolu za odlaganje smeća.

REVIZORI OŠTRO OPOMENULI GRADSKE ČELNIKE 'Probijeni su svi rokovi'

Zagreb je bio obavezan donijeti Plan gospodarenja otpadom i osigurati gospodarenje posebnim kategorijama još do 1. 10. 2005. godine, pojašnjava se u reviziji.

Promijenjen zakon

Rok donošenja plana bio je do 2007. godine. Nacrt plana završen je u svibnju 2009. No, preduvjet za usvajanje plana bilo je provođenje javne rasprave i izrada procjene utjecaja na okoliš. To nije napravljeno pa Ministarstvo okoliša nije dalo suglasnost za plan.

Natječaj za tu studiju objavljen je 2011. godine. Ministarstvo procjenu utjecaja na okoliš nije prihvatilo do kraja 2013. godine pa Plan gospodarenja otpada i dalje ima status radne verzije. Revizija je utvrdila da je taj peti po redu radni nacrt napravljen prema Zakonu o otpadu koji više ne vrijedi. Zaključak: do vremena obavljanja revizije, dakle devet godina od prvog roka, sve do danas, još nije donesen.

‘Spremamo novi plan’

- Godine 2015. započet ćemo izradu novog plana za sljedećih 6 godina - odgovorili su reviziji iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:17