ČESTE NESREĆE

FOTO: STANARI ZABRINUTI ZA SIGURNOST 'Naš kvart od 20 ulica nema niti jedan jedini obilježeni pješački prijelaz'

Vozači ne znaju koja je ulica glavna pa se ne zaustavljaju na križanjima, zbog čega često dolazi do nesreća. Ulicu bez zebre prelaze i brojna djeca na putu u školu
Zagreb, 081214.Tomislav Jurisic, stanovnik ulice Zuti breg vec duze vrijeme upozorava gradske vlasti i prometne sluzbe na nedostatke prometne regulacije i opasnost zbog nedostatka prometnih znakova. U cijelom kvartu nalaze se samo tri prometna znaka sto predstavlja veliku opasnost za pjesake, osobito djecu koja hodaju ulicom do skole.Na fotografiji: krizanje ulice Gornja i Zutog brega.Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

Žuti breg u Dubravi naselje je u kojem se ne nalazi niti jedan prometni znak, kao ni pješački prijelaz. Naselje broji oko 20 ulica, a prometni znakovi postavljeni su samo na ulazu u naselje, u koje se dolazi s Avenije Gojka Šuška. Stanari na to već godinama upozoravaju Gradsku četvrt, kao i nadležni gradski ured, no nitko ne reagira, iako su križanja ulica bez prometnih znakova postala velika opasnost za pješake i vozače automobila.

Na području Žutog brega automobilske nesreće su vrlo česte, a stanari upozoravaju na to kako je najveća opasnost za djecu koja svakodnevno do škole moraju prolaziti prometnim ulicama koje nemaju znakove ni pješačke prijelaze.

- Djeca koriste siguran puteljak do škole, no svejedno moraju prolaziti prometnu ulicu Žuti breg, na kojoj nema prijelaza. To je svakodnevna opasnost za djecu - kaže Tomislav Jurišić sa Žutog brega, koji konstantno upozorava na ovaj problem.

Nedostatak prometnih znakova prouzročio je mnoštvo prometnih nesreća, a najgore je to što vozači ne znaju koja cesta je glavna te se oslanjaju samo na pravila prednosti desne strane.

- Automobili jurcaju Ulicom Žuti breg koja po svim pravilima treba biti glavna ulica, no nema znaka koji bi to potvrdio. Nema niti jednog pješačkog prijelaza, a kamoli znaka. Najgore je na križanjima Ulice Žuti breg s Ulicom Žuti dol, ali i s Ulicom Gornja koja vodi do škole. Iz Ulice Žuti dol je nemoguće izaći na Ulicu Žuti breg automobilom jer se ne vidi ni sa jedne strane dolazi li automobil, a još gore je stanje na križanju s Gornja. Tamo je bilo najviše prometnih nesreća - govori Jurišić koji, kao i njegovi susjedi, smatra da su Žutom bregu prijeko potrebni prometni znakovi, prijelazi za pješake, ali i ogledala koja bi olakšavala vozačima da lakše vide s koje strane im dolaze automobili. Nekoliko puta slali su molbe gradskim vlastima da im postave prometne znakove, no dobili su samo šture odgovore. Pisali su i Uredu gradonačelnika, no prometne znakove trebao bi postaviti Gradski ured za promet.

Jedan od tri znaka Žutog brega (FOTOGALERIJA: Darko Tomas / CROPIX)

- Hvala na upozorenju, nažalost, nemamo instrumenata da prisilimo Gradske četvrti da rade svoj posao, jer ste im ga dali vi građani, koji ste ih izabrali na lokalnim izborima da vas zastupaju iduće četiri godine i postavljaju prioritete vezane za vašu gradsku četvrt - odgovorili su im na molbu iz Ureda gradonačelnika.

Jurišić navodi kako je jedino što se učinilo za Žuti breg bilo to što su postavili uspornike (“ležeće policajce”) ispred škole, i to nekoliko dana prije no što je gradonačelnik Bandić trebao posjetiti školu na Žutom bregu.

- Ne tražimo mnogo. Samo nekoliko prometnih znakova koji bi svima olakšali život. Na ulazu u naselje nalaze se tri prometna znaka, koji odaju dojam kako je sve prema pravilima, no to su jedina tri znaka koja nikome ne pomažu. I dalje ne znamo koja je glavna cesta, i dalje vozači voze vodeći se prema pravilu prednosti desne strane, a naselje se nalazi samo pet kilometara od centra grada - navodi Jurišić koji je pisao i Dinku Biliću, pročelniku Gradskog ureda za promet i prostorno uređenje.

- Obavještavamo vas da je za uređenje ulice Žuti breg izrađena tehnička dokumentacija te će se, ovisno o financijskim sredstvima, planirati odabir najpovoljnijeg izvođača radova, kao i uređenje ulice u narednom razdoblju - nakon brojnih upita odgovorio im je pročelnik Dinko Bilić.

Tomislav Jurišić s kćeri

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 20:59