PODUZETNIČKI CENTAR

FOTO: POČELI MILIJUNSKI RADOVI Na Kajzerici se gradi kompleks vrijedan više od 200 milijuna kuna

Poduzetnički centar prostirat će se na više od 15 tisuća kvadrata, a sastojat će se od obrazovnog centra, hotela, ureda, kafića...

Na Kajzerici, u neposrednoj blizni Velesajma, jučer je počela gradnja velikog poslovnog kompleksa čije je otvorenje predviđeno za 2016. godinu. Riječ je o novom regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (SEECEL), u koji će biti uloženo 155 milijuna kuna u gradnju i još 61 milijun kuna za opremanje.

Blokovi ureda

Zgrada se radi prema projektu arhitekta Igora Franića, koji je prošle godine pobijedio na javnom natječaju. Prema njegovoj zamisli, poslovni kompleks prostirat će se uz Aveniju Dubrovnik, najvažniju novozagrebačku prometnicu, a oko njega će se razviti novi kvalitetni prostor za život.

Zdanje će imati nekoliko razina, u njega će se ulaziti preko otvorenog natkrivenog platoa. U gornjim katovima bit će smješteni uredi i hotel, a svaki će dio kata biti odvojen prazninom. U donjem se nalaze ulazni prostor s ugostiteljskim sadržajima i edukacijskim centrom, dok su iznad trećeg kata međusobno povezani uredski blokovi.

Predviđeno je da donji dio građevine bude betonski, a gornji lagan, stakleni, dijelom proziran, a dijelom polutransparentan.

Ovako će izgledati kompleks na Kajzerici prema projektu arhitekta Franića

Kamen-temeljac novog centra položili su jučer zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević.

Poduzetničko središte

- Na prostoru Zagrebačkog velesajma razvijamo projekt inovativnog urbanog područja na kojem će se umrežavati svjetska i hrvatska znanost, inovacije, sajamsko poslovanje, kongresni turizam, a njihovom sinergijom nastat će jedan poslovni hub koji će stvarati dodane vrijednosti. Kroz realizaciju tih planova područje Kajzerice i Velesajma bi postalo jedinstveno poslovno i poduzetničko središte - rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek na otvaranju.

Centar se u cijelosti financira sredstvima Europske unije, a zemljište za gradnju Grad Zagreb ustupio je bez naknade.

Riječ je o prvome projektu u Republici Hrvatskoj sufinanciranom iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, za programsko razdoblje 2014. - 2020. Ukupna vrijednost građevinskih radova je gotovo 155 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost opremanja Centra 61 milijun kuna. Poduzetnički centar SEECEL u sklopu kojeg će se nalaziti centar za učenje i usavršavanje, centar stručnosti i izvrsnosti, uredske prostorije, smještajni kapaciteti za polaznike edukacija te pripadajući ugostiteljski dio, ali i dvorana za sastanke, garažna parkirna mjesta i inovacijski park, prostirat će se na više od 15.000 m2, a trebao bi biti završen već kroz 18 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:29