NOVI SMJER KRETANJA

FOTO: KAOS U CENTRU ZAGREBA Naprasno uveli novu regulaciju prometa, obavijestili nisu nikoga, već je bilo i nesreća!

Prije se od Gajeve vozilo prema Preradovićevoj, a od danas je ulica jednosmjerna u suprotnom smjeru. Nitko nije bio obaviješten o promjeni
 Damjan Tadic / CROPIX

Bez prethodne najave i bilo kakve obavijesti Gradski ured za promet danas je promijenio smjer kretanja prometa u Berislavićevoj ulici u središtu grada. Ulicom koja spaja Gajevu s Preradovićevom u smjeru zapada od popodne vozi se prema istoku, odnosno prema Zrinjevcu. Takvom prometnom signalizacijom potpuno se zatvorio kružni promet iz Gajeve do Preradovićeve na Hebrangovu ulicu, odnosno Zeleni val, a do Preradovićeve se može doći jedino iz Gundulićeve ulice.

Dvosmislene oznake

O odluci o promjeni smjera ulice prethodno nisu obaviješteni stanari, vozači ni ostali sudionici u prometu, zbog čega je jučer na raskrižju ulica nastao opći kaos. U samo jedan nakon promjene signalizacije dogodile su se dvije prometne nesreće. Naime, podružnica Zagrebačke ceste postavila je vertikalnu signalizaciju na raskrižje Preradovićeve i Berislavićeve, ali prethodno nisu izbrisali smjerove kretanja na cesti. Stanari su ogorčeni zbog nenajavljene promjene za koju smatraju da je nepromišljena.

- Nitko nas nije obavijestio o novoj regulaciji prometa. Ovdje su se danas dogodila već dva sudara jer su ljudi naviknuli da Berislavićeva ide u suprotnom smjeru. Oznake na kolniku i prometnom znaku su dvosmislene i nije čudno što je nastao kaos. Još nikad nismo vidjeli ovakvu zbrku i mislim da je netko iz Gradskog ureda za promet poslao logiku u šetnju - rekao je stanar Preradovićeve Saša Novković.

Slično misli i Renato Zahirović koji je pogreškom skrenuo Berislavićevom jer prethodno nije vidio oznaku za promjenu smjera.

- Nisam znao da sam počinio prekršaj kad sam ušao u Berislavićevu iz Gajeve. Pet godina vozim ovim smjerom i ne znam kako ću se naviknuti na novu regulaciju. Nisam ništa o tome čuo i nije mi jasno kako se to može promijeniti bez ikakve najave - ističe Renato Zahirović.

No, nisu svi vozači nezadovoljni odlukom. Taksisti, kojima je taksi stajalište u Preradovićevoj ulici, smatraju da se radi o odličnom rješenju koje su od gradskih vlasti tražili još prije nekoliko godina. U sklopu preuređenja premjestit će se taksi stajalište iz Preradovićeve ulice na početak Masarykove, a umjesto stajališta, otvorit će se još jedna prometna traka.

- Svako se jutro u Preradovićevoj na raskrižju s Hebrangovom stvaraju neviđene gužve. Zbog ovakve promjene smjera automobili se neće uključivati u Preradovićevu iz Berislavićeve i dodatno opterećivati promet - ističe taksist Marko Ribić.

Odgovor grada

Njegov kolega Branko Pelko dodaje da se promjena smjera dogodila upravo prema željama taksista i da će sada gužve biti smanjene.

U Gradskom uredu za promet doznajemo da se radi o trajnoj promjeni smjera kretanja i signalizacije, koju su donijeli temeljem prometne analize koja je izvedena kako bi smanjili prometno opterećenje u Preradovićevoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:26