VELIKA OBNOVA

FOTO: EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Kumice se sele na Trg, a na Dolcu se grade novi plato i garaža s dvije etaže

Glasnogovornik tržnica Zagreb, Miroslav Pupić Bakrač, otkriva kako će funkcionirati najveća zagrebačka tržnica za vrijeme obnove Dolca koja počinje na proljeće 2015.
 Bruno Konjević / CROPIX

“Jer dok budemo tržnicu Dolac radili, morat ćemo negdje tržiti, a znate gdje bumo tržili - tu, na Trgu bana Jelačića. Ovi štandovi su sada privremeno, to će biti danas, ali kada se počne obnavljati tržnica Dolac, onda će biti malo više dana. Prema tome, i tada ćemo biti tolerantni i tada nećemo imati kompleksa, nego ćemo vratiti sajmovanje i tržnice na Trg gdje je nekada bilo, pa makar godinu dana. Pa budimo godinu dana ponosni na ono što smo imali prije 100 godina.”

Tim je riječima gradonačelnik Milan Bandić na manifestaciji Dani hrvatskih tržnica pokušao okupljenim građanima pojasniti što će biti s njihovom omiljenom tržnicom Dolac kada se krene u najavljenu obnovu i preuređivanje. Dolca će, dakle, biti i kada se na Dolcu i oko Dolca okupe građevinski strojevi koji bi u kasno proljeće ili ljeto sljedeće godine, 2015., trebali početi s velikim radovima obnove.

Svi se pitaju što će biti

Kada se uskoro dovrše sve potrebne stručne ekspertize, geomehanička i geološka ispitivanja, natječaj za najboljeg izvođača radova pa potom i projektiranje, uži centar grada trebao bi postati veliko gradilište.

Ovdje na kultnom placu, kako će reći gradonačelnik, zadaća je da se grad mijenja i poboljšava na način da “sačuvamo njegovu memoriju i njegovu dušu”. Kako će se to odigrati u toj najavljenoj godini obnove Dolca, pitanje je koje je ostalo otvoreno za nekoliko tisuća voćara, povrtlara, ribara, mesara, mljekara, ugostitelja, prodavača cvijeća, kumica, kumeka i građana koji se svaki dan susreću na Dolcu. Svi se oni pitaju što će biti s njima dok se Dolac bude obnavljao.

Neće biti velike rupe

Dio odgovora prošli nam je tjedan dao Miroslav Pupić Bakrač, glasnogovornik Tržnica Zagreb, s kojim smo obišli tržnicu uz znatiželjne upite prodavača. Na najčešće pitanja hoće li se tržnica tijekom obnove potpuno zatvoriti i hoće li na mjestu tržnice u to vrijeme biti velika rupa zbog podzemne garaže, glasnogovornik je odmah odgovorio.

- Neće ovdje biti nikakve velike rupe jer će se središnji plato obnavljati samo u gornjem dijelu iznad deke koja je na mesno-mliječnom dijelu u donjoj etaži. Ta će etaža raditi i dok se izvode radovi na novim garažama koje će biti ispod mesnica. Nema nikakvog potpunog zatvaranja tržnice, nego će doći do nekoliko kraćih pauza zbog premještanja dijelova tržnice sukladno dinamici izvođenja radova.

Pogledajte infografiku

Evo, ova je ribarnica obnovljena prije nekoliko godina i ona će ostati tu gdje je. Do nje će biti osiguran transport i ljudi će moći ući u nju i kupovati preko skela. A ove kumice sa sirom i vrhnjem bit će premještene na mliječni odjel na prvoj etaži jer one neće moći s hladnjacima biti na Jelačić placu - pojašnjavao nam je Bakrač.

S obližnjih terasa čujemo i upite ugostitelja što će biti s njima dok traje obnova.

- Isto što sam rekao za ribarnicu vrijedi i za ugostiteljske objekte koji su u gradskom najmu. I do njih će se moći doći preko skela, a neki od njih će biti zatvoreni dio vremena, kada budu najintenzivniji građevinski radovi na obnovi platoa koji sada prokišnjava i bit će temeljito obnovljen - kaže Bakrač.

Iz ribarnice su se u obilasku raspitivali i o mogućnosti snižavanja cijene najma jer se u vrijeme obnove očekuje smanjeni promet. Bakrač kaže kako dosad nisu imali nikakvih većih nagovještaja otkazivanja zakupa u vrijeme obnove Dolca, a pitanje cijene zakupa bit će regulirano kad se vidi koliko će pasti promet.

Smanjene površine

Zelena tržnica, koja je sada na platou, trebala bi se premjestiti na Trg bana Jelačića, između banova kipa i središnjeg sata, a prodavači bi se preselili u posebne drvene kućice koje bi se složile u nekoliko redova. To je i najsveobuhvatniji posao izmještanja u kojem će zakupci tristotinjak sadašnjih klupa na gornjoj (zelenoj) plohi morati smanjiti svoje radne površine. U ulici Pod zidom odvijat će se najintenzivniji građevinski radovi, a pristup građevinskim strojevima trebao bi biti omogućen iz Bakačeve.

Cjelodnevna događanja

Kako je najavljeno, u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba, namjera je na središnjem platou glavne zagrebačke tržnice dobiti plohu koja bi i nakon radnog vremena tržice, 24 sata dnevno, mogla funkcionirati za različita događanja. Projekt Dolac koštat će tridesetak milijuna kuna. S Dolcem bi trebao biti dovršen potez od Opatovine preko Ulice Pod zidom i Trga bana Jelačića do Cvjetnog, što će rezultirati zaokruženom pješačkom zonom. ( Z. Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:27