POZADINA SLUČAJA

EKSKLUZIVNO: ISKAZI SVJEDOKA RAZOTKRIVAJU Kako je počela zagrebačka kriza sa smećem

Tri mjeseca prije uhićenja najviših dužnosnika, ispitani su bivši direktor Čistoće Branimir Valašek te Sandra Tucak Zorić, pomoćnica šefa gradskog Ureda za energetiku

Zagrebački otpad trebao se prevoziti na odlagališta u Čakovec, Đurđevac i Davor, ali Čistoća za tu operaciju nije imala dovoljno vozila. Sto tona otpada planiralo se odložiti u Velikoj Gorici, ali tamo se pobunilo lokalno stanovništvo. Htjele su se organizirati pretovarne stanice i angažirati vanjska komunalna poduzeća, ali unutar 50 kilometara od Zagreba nije pronađeno nikakvo rješenje.

Sve ovo pokušali su vodeći ljudi Čistoće nakon listopada 2013. godine, kad im je Ministarstvo zaštite okoliša zabranilo odlaganje glomaznog otpada na Jakuševac. Time su stjerani u kut, jer se smeće gomilalo na ulicama, a Ministarstvo je dodatno pojačalo pritisak izdavanjem hitne mjere kojom se smeće “kako god tko zna i umije” moralo po kratkom postupku ukloniti s javnih površina. Na kraju se ušlo u posao s tvrtkom Cezar , zbog čega su, pod sumnjom pogodovanja, uhićeni gradonačelnik Milan Bandić i šef Cezara Petar Pripuz, ali i Slobodan Ljubičić, šef Holdinga.

Iskazi iz srpnja

Problem smeća otad nije riješen, jer Jakuševac još nema dozvolu za odlaganje bilo čega osim komunalnog otpada, ulice su zatrpane s preko 450 ilegalnih odlagališta, a Čistoća muku muči s brojem kamiona i ljudi, pa se smeće u 300-injak ulica odvozi u drugoj, poslijepodnevnoj smjeni. Okolišna dozvola za Jakuševac još nije izdana, a vrijeme ozbiljno curi.

Što se točno događalo u pozadini slučaja koji se pretvorio u sadašnju zagrebačku krizu s otpadom možda najbolje otkrivaju iskazi svjedoka koje je PN USKOK ispitivao u srpnju ove godine, dakle tri mjeseca prije bombastičnih uhićenja u Gradskoj upravi i Holdingu.

Kao svjedoci su, kako neslužbeno doznajemo, između ostalih, na isti dan u srpnju, pozvani i bivši voditelj podružnice Čistoća Branimir Valašek i pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Sandra Tucak Zorić.

Valašek je šef Čistoće bio u dva mandata, sve do 15. studenoga 2013. godine. Priznao je da je do problema s otpadom došlo jer Grad nije donio Plan gospodarenja otpadom, što je trebao još 2008. godine, u vrijeme SDP-a. Taj je plan bio preduvjet da Jakuševac dobije dozvolu.

- Jakuševac je od 2011. radio praktički bez dozvole. No, ni inspekcija nije poduzimala ništa, unatoč prijavama građana.

Pobuna lokalaca

Situacija se nekako održavala sve do donošenja Zakona o gospodarenju otpadom, nakon čega je ministarstvo donijelo Rješenje o zabrani.

To je bio šok za Čistoću - rekao je istražiteljima, kako doznajemo, Valašek kojeg je posebno šokiralo što ZGOS jedini u Hrvatskoj ima uređeni deponij, a Jakuševac ima i građevinsku dozvolu i sve ostale uvjete, a opet je jedini zatvoren.

Pojednostavljeno, u Čistoći su stekli dojam da ministarstvo na njih ide đonom.

Valašek je tvrdio kako se Bandić prije posla s Cezarom pokušao dogovoriti s gradonačelnikom Velike Gorice, koji je pristao preuzeti sto tona otpada, ali da je to zaustavila pobuna lokalaca. Istražitelji su ga pitali je li mu itko stavljao naglasak na to da cijeli posao odvoza mora preuzeti jedan subjekt, aludirajući na pogodovanje Cezaru, ali on je rekao kako to nije točno.

Novi politički odnosi

- Treba navesti da su ostala komunalna poduzeća imala dozvole za godišnje kapacitete koje bi Zagreb popunio za tjedan dana. Mi smo ipak pokušavali. Morali smo probati. Jedino je C.I.O.S. (u čijem je vlasništvu Cezar) bio registriran za sve vrste otpada - rekao je. U međuvremenu je Valašek smijenjen.

Komentirajući tezu o pogodovanju, Valašek je naglasio kako su u donošenju odluka za Čistoću uvijek sudjelovala dva člana Uprave Holdinga, Marijan Milas i Antun Samodol.

- Spomenuo je da je na sastancima u ministarstvu bila i Sandra Tucak Zorić, koja Čistoći i ZGOS-u ne bi izdala dozvolu za predobradu otpada na području ZGOS-a (veljača 2014.), jer Jakuševac nije imao prostorni plan.

Istražitelji su ga pitali kako je moguće da se takva dozvola izda samo nekoliko mjeseci kasnije.

- U međuvremenu je došlo do promjene Uprave Holdinga i promjene političkih odnosa. Mnoge su stvari prije iz Holdinga bile stopirane, pa je to možda razlog i za kasniju dozvolu, rekao je.

Međutim, Sandra Tucak Zorić, koja u sklopu svojeg radnog mjesta zadužena i za Odjel otpada, rekla je da glomazni otpad nije u djelokrugu njenog Sektora.

- Zašto su vas onda zvali na sastanke gdje se to pokušavalo riješiti - zanimalo je istražitelje.

- U Gradu imaju praksu da nas zovu uvijek kada su tema otpad i okoliš - rekla je i dodala kako se ne sjeća tko je bio na tim sastancima, niti da se sjeća što je Holding učinio da riješi problem.

Nema dokumentacije

Kako doznajemo, Zorić je priznala kako je upravo njezin ured odbio izdavanje dozvole za Jakuševac.

- Nije bilo odgovarajuće planske dokumentacije i studije utjecaja na okoliš - ustvrdila je i dodala kako njezin ured pri izdavanju dozvole provjerava samo jesu li ispunjeni svi uvjeti za nju.

- Ne sjećam se dozvole iz veljače. Sudjelujem u izdavanju mnogo dozvola - istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00