SKANDAL U ZAGREBAČKOM HOLDINGU

Duguju 5 milijardi i imaju čak 13.000 radnika. A sad će zaposliti još 454 sezonska radnika!?

Holding: Mi smo htjeli napraviti preraspodjelu radnika i tako se pokriti, ali u sindikatima uopće nisu htjeli ni čuti za takvu mogućnost

Zagrebački holding , gradski komunalni div s oko 13 tisuća radnika i dugom od 5 milijardi kuna, nastavlja s praksom privremenog zapošljavanja sezonaca, pa su tako nedavno odlučili angažirati 454 radnika preko agencije UPS d.o.o. i za to će izdvojiti 26 milijuna kuna.

Sezonci se, kažu nam u Holdingu, angažiraju za rad u nekoliko podružnica u kojima postoji potreba za takvim privremenim zapošljavanjem, a agencijska provizija za ove usluge je 2,5 posto, odnosno 650 tisuća kuna.

Prebacivanje viškova

Činjenica je da u ovoj gradskoj megatvrtki postoji višak radne snage u pojedinim podružnicama (ZET), dok u nekima nedostaje ljudi (Čistoća, Gradska groblja, Vodovod), i toga su u Upravi Holdinga itekako svjesni. Logično bi, stoga, bilo da se kadrovi iz jedne podružnice gdje postoji višak prebace u druge gdje nedostaje radne snage, a ne da se troši dodatni novac na privremena zapošljavanja.

Međutim, Holding ima jedan od najjačih Temeljnih kolektivnih ugovora u zemlji, koji je sa 53 sindikalna predstavnika 2002. potpisao gradonačelnik Milan Bandić i taj ugovor, među ostalim pravima, jamči radnicima i to da ne mogu biti prebačeni na neko drugo radno mjesto bez suglasnosti ni ako postoji potreba za time.

Problem fizičkih radnika

Osim toga, pojašnjavaju u Holdingu, angažiranje radnika preko agencija isplativije je od zapošljavanja na određeno, jer ne uključuje dodatna materijalna prava, već samo isplatu bruto plaća.

- Kada bi uzimali radnike na neodređeno, onda bismo došli u situaciju da nam zaposlenik uzme bolovanje i ode na mjesec dana, a mi ga plaćamo. Ovako, agencija odmah šalje radnike po potrebi, posebice u sezoni kad je opseg posla veći, a neki zaposlenici su na godišnjem, kao što je to primjer u Zagrebačkim cestama ili Zrinjevcu. Osim toga, sada nam trebaju kuhari i konobari preko ljeta za podružnicu Vladimir Nazor - pojašnjavaju u Holdingu te napominju kako postoj i slučaj s fizičkim radnicima koji zbog navršenih godina života nisu više u formi, pa ne mogu obavljati teške fizičke poslove, zbog čega se angažiraju mlađi djelatnici preko agencije.

Traže pomoć Vlade

U Upravi Holdinga kažu nam da su oni htjeli napraviti preraspodjelu radnika, ali da u sindikatima nisu imali za to razumijevanja.

- Smanjili smo broj zaposlenih prošle godine za 400. Voljeli bismo da smo mogli i više, ali činimo sve u okviru pravnih mogućnosti. Mogli smo rezati prava, ali onda bi nas radnici tužili i morali bismo plaćati sudske troškove. Zato od Vlade tražimo da nam pomogne kroz Zakon o reprezentativnosti i Zakonu o radu jer bismo htjeli da se ugovor ograniči na određeni period. Mi smo jedina tvrtka u državi koja ima kolektivni ugovor bez ograničenja - kažu u Holdingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:33