MALI HEROJI

Domagoj Supina: Jedva čekam rampu! Tada ću moći poput ostalih ići na tjelesni

Domagoj boluje od cerebralne paralize i ne može se u kolicima spustiti niz pet stuba kako bi došao do dvorane u kojoj njegovi prijatelji iz razreda pohađaju nastavu tjelesnog

ZAGREB - Dok se 25 zaigranih učenika 1. b razreda Osnovne škole Rapska u sportskoj dvorani razgibava, trči ili igra graničara, osmogodišnji Domagoj Supina ostaje sam u učionici. Društvo mu radi asistentica Tamara, s kojom tijekom sata tjelesne i zdravstvene kulture rješava zadatke iz matematike. Iako bi se želio pridružiti prijateljima, u invalidskim se kolicima niz pet stuba ne može spustiti do dvorane.

Ne može ni do učionice

Sam ne može ni do učionice pa ga majka Mirela ili baka Verica svakog dana na nastavu dovode sa stražnje strane dvorišta škole.

Domagoj, naime, boluje od cerebralne paralize i jedini je učenik te škole u invalidskim kolicima. Kako ne bi bio odvojen od svojih vršnjaka, Nenad Bronzović, ravnatelj Osnovne škole Rapska, ove je godine u sklopu Dana Sigečice, kulturno-zabavno-sportske manifestacije koja se prošlog tjedna održavala na školskom igralištu, inicirao humanitarnu akciju prikupljanja novca za izgradnju rampe do sportske dvorane, u koju su se uključili svi učenici, roditelji i mještani Sigečice.

- Uz potporu Mjesnog odbora Sigečica i građana našeg naselja organizirali smo bogat program, kojeg je posjetilo oko 3000 ljudi: od proslave Dana škole, Majčinog dana, prve pričesti i krizme učenika, do izložbe i nogometnog turnira. Dio donacija i prihoda od prodaje hrane i piće te keramike odvojit ćemo za jednog bivšeg učenika, a dio za Domagoja - kaže Bronzović.

Iako osmogodišnji prvašić ovog vikenda nije prisustvovao nogometnom turniru, raduje se što će uskoro s prijateljima u sportskoj dvorani izvoditi vježbe rastezanja.

- Najdraži su mi predmeti likovna i glazbena kultura, ali jedva čekam tjelesni da se malo loptam - kaže nasmiješeni Domagoj.

Tražit će ugradnju dizala

Njegova baka Verica Grbanović i učiteljica Milica Mitrić kažu kako su strahovali hoće li ga razred prihvatiti, ali ističu da se Domagoj izvrsno uklopio i da mu svi učenici pomažu. Naročito sedmogodišnja Marta, jedna od njegovih najboljih prijateljica.

- Pomažem mu uz Tamaru. Često se igramo policije, lovimo ostale učenike po razredu i glumimo da vozimo automobile - kaže Marta.

Ostane li Domagoj u OŠ Rapska i u višim razredima, najavljuje ravnatelj Bronzović, tražit će od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport novac za ugradnju dizala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:45