BEZ NADZORA

Priznajem! Varali smo na jedinstvenoj uplatnici

Studenti, umirovljenici pa čak i osnovnoškolci za svaki unos stambenog objekta dobili su šest kuna. Podatke su nakon toga stornirali, a čak im je i to bilo plaćeno

Bio sam zaposlenik Holdinga i radio sam na projektu Jedinstvene uplatnice. Popisivao sam stambene objekte i njihovu površinu. To su podaci na temelju kojih će na kućne adrese stizati objedinjeni račun za komunalnu i vodnu naknadu, pričuvu, odvoz smeća i vodu. Nas dvjestotinjak bilo je plaćeno po broju unosa i pronađenim novim kvadratima.

Građani ih upozorili

Priznajem, i ja sam upisivao lažne podatke i neosnovano uvećane površine. No, za razliku od mnogih drugih angažiranih na projektu, nisam to radio kako bih pribavio osobnu financijsku korist. Testirao sam sustav. Proučavao sam nadzire li me tko, odnosno koliko apsurdne podatke mogu dostaviti Holdingu. Neki moji kolege otišli su toliko daleko da su zaduživali površine željezničkih pruga, hidranata, a nadstrešnice su pretvarali u garaže. I za takav smo unos objekta u računalni sustav bili plaćeni. Šest kuna po unosu, a prema cjeniku, za 31 novopronađeni kvadrat dobili bismo dodatne 24 kune. Izvrstan poligon za manipulaciju...

Tim riječima zaposlenik koji je surađivao na projektu JUP-a (podaci poznati redakciji) potvrđuje da pogreške u tom projektu nisu bile slučajne. Naime, prije tri mjeseca na površinu su isplivale nepravilnosti na koje su mahom upozorili građani - na njihove su adrese počeli pristizati uvećani računi, a na nekim je nedostajao dio obveza.

Prilika za zaradu

- Sustav je izgledao otprilike ovako: postojala su četiri glavna koordinatora, predstavnici GSKG-a, VIO-a, Čistoće i direkcije Holdinga. Za svaku akciju, odnosno odrađenu gradsku četvrt, bili su plaćeni 10.000 kuna. ‘Podkoordinatori’, njih troje, za isti su posao plaćeni 4000 kuna. Oni su ujedno određivali tko će raditi na terenu. Mi bismo, ako smo to htjeli, zaduživali nepostojeće garaže, roh bau objekte, pretvarali stambene u poslovne objekte... Unijeli bismo podatke u računalni sustav u GSKG-u, dobili novac za sve unose, a potom bismo te unose stornirali. Plaćali su nam, ironično i ispravke netočnih unosa. U projektu su angažirani ljudi koji nemaju nikakvih kompetencija. To su radili studenti, umirovljenici, poznanici i prijatelji koordinatora, čak i osnovnoškolci koji su dobro zarađivali! - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:23