ALARMANTNO STANJE JAVNE VATROGASNE POSTROJBE

Hitno potrebno 300 vatrogasaca i čak tri nove postaje u Zagrebu

Zapovjednik JVP Zagreb nekoliko je puta, kaže, upozoravao na stanje, ali sredstva za njih još nisu pronađena
 Marko Todorov/CROPIX

Pali se alarm, vatrogasci užurbano uzimaju opremu, klize niz štangu, sjedaju u kola i jure na intervenciju. Vrijeme koje vatrogasac ima za oblačenje nakon primljenog poziva je samo šezdeset sekundi. Svakodnevno se na terenu susreću s teškim situacijama, a ponekad i jezivim prizorima. Od pokušaja samoubojstva, poplava, čišćenja snijega do spašavanja mačke sa stabla. I ništa im, kažu, nije teško. No, kada bi u isto vrijeme gorjele dvije velike stambene zgrade, u gradu ih ne bi bilo dovoljno da ugase te požare.

Nema dovoljno novca

Zagrebački vatrogasci danas su, kažu, ogoljeni. Potrebna im je nova oprema, dodatna vozila, tri postaje i gotovo 300 dodatnih vatrogasaca kako bi radili u pravim uvjetima i zadovoljili sve potrebe.

Zapovjednik Javne vatrogasne postaje istaknuo je da se po pitanju ulaganja u dodatno osoblje za vatrogasne stanice i gradnju triju novih postaja, koje su dogovorene u Planu zaštite od požara 2009. godine, do sada nije napravilo apsolutno ništa.

- U pet vatrogasnih postaja koje se nalaze u Centru, Novom Zagrebu, Dubravi, te na Jankomiru i Žitnjaku nedostaje ukupno 90 vatrogasaca, a kada se uzme u obzir da je u bilo kojem trenutku najmanje 20 vatrogasaca na bolovanju, potreban nam je i mnogo veći broj ljudi - tvrdi zapovjednik Mladen Malčić te dodaje da se svake godine za posao prijavi najmanje 150 novih vatrogasaca, no zbog nedostatka novca nije ih moguće zaposliti.

- JVP bi svake godine trebala zaposliti najmanje 20 novih vatrogasaca, a u proteklih šest godina zaposleno ih je samo pet. Možemo prekvalificirati vatrogasce iz dobrovoljnih vatrogasnih društva, no nema novca kako bismo ih i stalno zaposlili - tvrdi Malčić.

O alarmantnom stanju je, dodaje, već nekoliko puta obavijestio Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama pod koji spada JVP, no sredstva za njih još nisu pronađena.

Jure na teren

Najmanje tri vatrogasne postaje hitno su potrebne na gradskim područjima koja su najudaljenija od centra, a u kojima bi se smjestilo 180 novih vatrogasaca.

- Nema ni jedne vatrogasne postaje u Sesvetama, a radi se o gradskoj četvrti koja je dovoljno velika da postane samostalan grad. Također nema postaja u Podsljemenskoj zoni, a jedna je ispostava u zapadnom dijelu Novog Zagreba - tvrdi Malčić.

Gradnju novih postaja navodno su oduljili i komplicirani imovinsko-pravni odnosi. Zbog udaljenosti od glavne baze do rubnih dijelova grada vrijeme za odaziv do dolaska na teren nešto je dulje od prosjeka, ali na samoj granici, zbog čega se već godinama ništa ne radi po tom pitanju.

Dnevno 10 intervencija

Dečki iz JVP Zagreb imaju prosječno 3200 intervencija godišnje, odnosno, između osam do deset dnevno. Prema novom izvješću, u prvih šest mjeseci ove godine obavili su ukupno 1425 hitnih intervencija. Za kvalitetniji rad potrebne su im četiri autocisterne koje koštaju 6 milijuna kuna, te izgradnja i opremanje triju postaja Sesvete, Podsljeme i Novi Zagreb za 160 milijuna kuna.

No, u ovom trenutku, ističe zapovjednik Malčić, najhitnije je pronaći 3,6 milijuna kuna za nabavu novih vatrogasnih odjela, maski i boca za kisik koje su na rubu istrošenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:32