GRADONAČELNIK PRONAŠAO NAČIN DA IZBJEGNE NOVI PRITVOR

Bandić smjenjuje NO Holdinga i pročelnike na popisu svjedoka

Pročelnike smjenjuje kako bi uklonio nedoumice o tome s kim smije razgovarati, a Nadzornom odboru zamjera što su odobrili menadžerske ugovore i visoke otpremnine nove uprave na čelu s Dejanom Fičkom
 Damjan Tadić/Cropix

Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga u sljedećih nekoliko tjedana trebao bi doživjeti tektonske promjene.

Prema zasad neslužbenim informacijama, gradonačelnik Milan Bandić u ovom tijelu najvećega gradskog trgovačkog društva želi postaviti nove ljude koji će nadzirati rad članova Uprave koji su izabrani putem natječaja.

Gradonačelnik, objašnjavaju nam njegovi suradnici, smatra da trenutačni članovi Nadzornog odbora snose dio odgovornosti zbog menadžerskih ugovora koje imaju članovi Uprave, a u kojima su i klauzule o visokim otpremninama u slučaju njihove smjene bez pravog razloga.

Novi ugovori

Podsjetimo, ugovore s novim članovima Uprave potpisala je Mirna Šitum, predsjednica Nadzornog odbora, i to samo nekoliko sati nakon što je Bandić oduzeo ovlasti svojoj tadašnjoj prvoj zamjenici Sandri Švaljek, i punomoć za vođenje Grada dao Vesni Kusin.

Nove ugovore bezrezervno su podržali i ostali članovi Nadzornog odbora, a u njima stoji kako svaki član Uprave u slučaju otkaza po političkoj liniji ima pravo sudski potraživati otpremninu u iznosu od polovice bruto plaće za svaki mjesec od trenutka otkaza do isteka mandata. To pravo nema jedino Danijela Franić koja ima klasični ugovor o radu.

Mjesečna plaća predsjednika Uprave Dejana Fička iznosi 33 tisuće kuna bruto, dok plaće ostalih troje članova iznosi oko 30 tisuća kuna bruto.

Po stavci iz ugovora stoga ispada da ako ih se smijeni sredinom lipnja, novoj upravi mogle bi se isplatiti otpremnine u ukupnom iznosu od gotovo tri milijuna kuna. U Nadzornom odboru, prema našem sugovorniku, trenutačno su sigurni tek Ivan Šikić, politički mentor Milana Bandića, te Davor Štern, dugogodišnji Bandićev prijatelj i njegov zastupnik u Gradskoj skupštini.

Mirna Šitum

Osim njih, u NO-u sjede još Mirna Šitum, Vladimir Ferdelji, nezavisni kandidat s liste HSS-HSLS-a, bivših partnera Bandićevih zastupnika u Skupštini, i to na prijedlog Sandre Švaljek, ugledni ekonomisti Maruška Vizek i Hrvoje Šimović te profesor prava Gojko Bežovan.

Osim u Holdingu, veliko pospremanje trebalo bi se uskoro dogoditi i u Gradskoj upravi.

Najbliži suradnici

Bandić, naime, planira nekolicinu pročelnika koji su na popisu svjedoka u slučaju Agram zamijeniti njihovim zamjenicima ili čak novim ljudima kako bi izbjegao svaku moguću zamku da prekrši odluku suda o puštanju na slobodu.

Pročelnik za financije Slavko Kojić

Na popisu svjedoka nalaze se pročelnik za financije Slavko Kojić, pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, pročelnik za promet Dinko Bilić, pročelnik za energetiku Marijan Maras i direktorica Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić.

Morat će dati ostavku

Gradonačelnik te pročelnike neće moći samo tako smijeniti, budući da oni nisu napravili nikakav propust, već se sve promjene mogu napraviti na način da pročelnici sami daju ostavku i time otvore mogućnost za na njihova mjesta dođu novi pročelnici. Svi “zamijenjeni” pročelnici, prema našim saznanjima, ostali bi raditi u Gradskoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:29