PUNOMOĆ ZA KUSIN

Bandić smijenio Švaljek: Lista gradonačelnika Zagreba priprema pakt s HDZ-om

Prema nekim informacijama, u Klub zastupnika Sandre Švaljek trebala bi prijeći još 3 zastupnika s Bandićeve liste
 CROPIX

Točno u 16 sati i 52 minute u Starogradsku vijećnicu jučer je ušao Robert Ljutić, Bandićev savjetnik za sigurnost, i Vesni Kusin i Sandri Švaljek na potpis predao poštu koju je donio iz Remetinca.

- Zašto si tako sretan - pitala ga je Sandra Švaljek.

- Samo izvršavam nalog koji sam dobio, odgovorio joj je, a Vesna Kusin je dodala: - Jel to mora baš ovako?

Ljutić je samo slegnuo ramenima.

Ono što su njih dvije u tom trenutku potpisale je odluka Milana Bandića koju je on nekoliko sati prije donio na drugom kraju grada, u pritvoru u Remetincu. Potpisao je, uz prisustvo javnog bilježnika, punomoć svojoj drugoj zamjenici Vesni Kusin i time dužnosti razriješio Sandru Švaljek.

Nelagoda i tenzije

Informacija o Bandićevoj odluci do zastupnika je došla sat i pol prije same pošte i otada više nitko nije obraćao pozornost na rasprave o trenutnim točkama dnevnog reda. Vesna Kusin i Sandra Švaljek čitavo su vrijeme ostale sjediti jedna kraj druge, a dok je S. Švaljek uglavnom mirno zapisivala stvari u svoj notes, na licu V. Kusin bile su očite nelagoda i tenzije.

Nakon što su primile poštu, nastavile su komunicirati uz kurtoazne osmijehe. Samo koji trenutak ranije Kusin je za Jutarnji u pauzi sjednice prokomentirala glasine koje će se ubrzo nakon toga ostvariti.

- Što mogu drugo nego odluku prihvatiti? - rekla je.

Švaljek je nakon službene potvrde da je izgubila ovlasti rekla da će danas javnost obavijestiti o svojim sljedećim koracima. Ostane li kod svoje odluke, ona će podnijeti ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika, aktivirati zastupnički mandat u Skupštini i osnovati nezavisni Klub zastupnika. U tom trenutku zastupnikom prestaje biti Mirsad Srebrniković koji ju je dosad mijenjao. Prema nekim najavama, u taj Klub bi s njom trebala prijeći još tri zastupnika s Liste Milana Bandića.

Preslagivanje snaga

Odmah nakon tog preokreta u Skupštini su se počele preslagivati snage. Čim je Švaljek potpisala odluku u oduzimanju ovlasti, doznajemo da su se sastali predstavnici nezavisne liste Milana Bandića i HDZ-a s partnerima. Najizglednije je da će upravo oni potpisati sporazum o suradnji, a računica im je slijedeća: ako im Švaljek doista uzme tri Bandićeva zastupnika, njih će ostati 13. HDZ s partnerima ih ima deset, a podršku će im dati i HSU koji ima tri zastupnika.

Čak da im nakon toga ne prijeđe ni jedan drugi zastupnik, njih bi ukupno bilo 26, što je većina u Skupštini. Takvim raspletom Darinko Kosor, predsjednik Skupštine, mogao bi se naći u oporbenim redovima.

- Ovaj potez ranije bih nazvao egzibicionizmom, no očio je da je Bandić u teškoj životnoj situaciji. Mi imamo svog kandidata, a u Skupštini ćemo podržati sve prijedloge u korist Grada. Ipak nije dobro da je cijeli grad talac jednog čovjeka - rekao je Andrija Mikulić iz HDZ-a.

Davor Bernardić iz SDP-a rekao je kako Zagreb nije privremeni grad.

- Zato i ne može imati privremenu upravu. Jedini koji ovo može raspetljati je Milan Bandić - ustvrdio je Bernardić.

Vruće teme

Odlaskom S. Švaljek, V. Kusin naći će se u teškom položaju jer je dosad uglavnom bila zadužena za projekte iz kulture. Sve ostale komunalne i financijske poslove te gospodarske projekte punih 5 mjeseci izvršavala je i vodila upravo Sandra Švaljek.

Pitanje koje se postavlja je kako će sada Vesna Kusin upravljati gradom? Novu šeficu grada umjesto kulturne strategije sada čeka borba s brojnim vrućim temama - donošenjem GUP-a, projektom Svetice, problemima u ZET-u i Čistoći - jer ona će biti ta koja će potpisivati sve službene akte, slati prijedloge točaka za dnevni red zagrebačke Skupštine, a vjerojatno ući i u Skupštinu Holdinga.

- Ona ima našu punu podršku jer je u najtežim trenucima bila hrabro uz Milana Bandića - rekla je Jelena Pavičić Vukićević, koja je predsjednica njegove udruge i zastupnica s njegove nezavisne liste u Skupštini. Gradski ministar za financije Slavko Kojić je pak zaključio da više nema zakonskih prepreka da se Bandića drži u pritvoru.

Funkcioniranje Zagreba

- Ja samo znam da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Htio bih da se što prije vrati na posao - zaključio je. Što ovakav rasplet znači za funkcioniranje Zagreba?

Vesna Kusin će ga mijenjati sve dok je u pritvoru, a koliko dugo će to biti ovisi o USKOK-u, Ustavnom sudu i Bandiću.

Manevarski prostor

Osim očitog zahlađenja odnosa sa Švaljek, Bandić ju otkazivanjem punomoći, kažu njegovi suradnici, miče iz političkog života, smanjuje manevarski prostor u javnosti i priliku da skuplja poene u slučaju moguće kandidature na prijevremenim izborima za gradonačelnika.

Da je ostala vršiteljica dužnosti, Sandra Švaljek bi gradonačlenica postala i bez izbora, ali samo u slučaju da Milan Bandić u pritvoru ostane do 2. lipnja.

Sud je taj koji može donijeti odluku kojom se Milanu Bandiću u pritvoru oduzimaju gradonačelničke ovlasti.

Kako je Vesna Kusin dosad bila druga zamjenica gradonačelnika, to znači da ona ne može nastaviti obnašati dužnost gradonačelnika.

U slučaju takve odluke, vrlo je izgledno da će Bandić podnijeti ostavku i isprovocirati izbore.

V. Kusin znala za odluku S. Švaljek

Da ostaje sama Vesna Kusin zna već nekoliko dana. Naime, kako doznajemo, Vesna Kusin i Sandra Švaljek održale su sastanak u središtu grada prošle subote, neposredno prije obilježavanja Dana narcisa.

Sandra Švaljek joj je tada rekla da odlazi iz Ureda gradonačelnika ako ostane bez punomoći.

Vesna Kusin je, doduše, očekivala da će ta informacija ostati između njih dvije, ali Sandra Švaljek je isto kasnije ponovila u medijskim istupima, pa čak i na zajedničkoj konferenciji za novinare njih dvije uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:48