MINISTARSTVO PROTIV BANDIĆA

Jelavić: Proceduralnih propusta ima, ali fontane nisu nelegalne

Sporne Bandićeve fontane, koje se od srpnja grade pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu, zapravo su nelegalne - utvrdilo je Ministarstvo gospodarstva. Uprava za sustav javne nabave pri navedenom ministarstvu provela je nadzor nad ugovorom o gradnji fontana i ustanovilo da je gradnja zapravo nezakonita.

Naime, Grad Zagreb sklopio je 18,4 milijuna kuna težak ugovor s tvrtkom Mešić com, no glavni je projekt za fontane promijenjen samo deset dana nakon sklapanja ugovora.

Previše izmjena

Promijenjeno je tehničko rješenje gradnje fontana i pothodnika, konkretnije, odlučeno je da se na livadi ispred NSK neće ugraditi gotovi betonski elementi, nego će se beton ugrađivati na licu mjesta, odustalo se od gradnje zaštitne građevne jame, izmijenjena je privremena regulacija prometa... Ministarstvo je zaključilo da je zbog tih izmjena ugovor posve drukčiji, da je to zapravo novi ugovor te da se po zakonu za njega trebao provesti novi postupak javne nabave. No, Grad Zagreb to nije učinio.

Zbog toga je Ministarstvo podnijelo žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Ako komisija uvaži žalbu, ugovor može biti poništen. To bi značilo da treba ponovno raspisati javni natječaj za izvođača radova, a takvo što bi na neko vrijeme zaustavilo gradnju fontana. Nije zanemariva činjenica ni da Gradu prijeti kazna od 50 do čak milijun kuna. No, u Gradu nisu zabrinuti zbog te mogućnosti.

- Nastavljamo s radovima i sve se odvija po planu. Nema zastoja u gradnji, niti će ga biti. Sredstva za fontane su predviđena u proračunu, a problemi koji su nastali isključivo su proceduralni. Ne brinemo se jer ćemo rokove o završetku gradnje ispoštovati - rekao nam je Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada.

Pobuna vijećnika

Podsjetimo, odluka gradonačelnika Milana Bandića da se grade fontane ispred NSK izazvala je buru protivljenja u javnosti. Protiv nje su bili članovi vijeća gradske četvrti Trnje, gdje se fontane grade, ali i brojni građani. Mnogi su prigovarali da se uništavaju prepoznatljive zelene površine ispred NSK, no svi su se složili s time da je gradnja fontana luksuz za kojim ne bi trebalo posezati u vrijeme krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:33