UDAR NA GRAĐANE

Crni ožujak za Zagrepčane: Voda poskupljuje za 20 posto, raste i cijena ZET-ovih usluga

 Tomislav Krišto / CROPIX

Zagrepčani će od ožujka vodu plaćati dvadeset posto skuplje, a također ih očekuje i skuplji gradski prijevoz, piše Tportal .

Konačnu odluku će donijeti gradonačelnik Milan Bandić, koji se poskupljenjima protivio. Ipak, sada je ostao suzdržan te je zadražio da se o poskupljenju cijene vode očituje Holding, a mogao bi dati zeleno svjetlo i za više cijene javnog prijevoza.

Prem prijedlogu Vodoopskrbe i odvodnje, podružnice Holdinga , kubični metar vode iznosio bi 13,49 kuna umjesto dosadašnji 11,22, a cijena za gospodarstvo bi se snizila sa 28,05 na 26,77 kuna. Planira se i uvođenje fiksne mjesečne naknade od 18,41 kunu.

Na računu za vodu najviše je skočila stavka o pročišćavanju vode, sa 2,83 na 4,70 kuna, a plaćat će ga svi iako 40 posto korisnika nije spojeno na pročistač. Razlog tolikom povećanju te stavke je krpanje milijunske rupe u proračunu koju zbog dogovora sa koncesionarom pročistača Zagrebačkim otpadnim vodama, u većinskom vlasništvu austrijske tvrtke WTE, svake godine mora platiti Grad.

Tu je i povećanje cijena ZET-a, pa će po ovom prijedlogu cijene jednokratnih karata biti 12 umjesto 8 kuna, one kupljene u vozilu će iznositi 15 umjesto 10 kuna, a one plaćene elektronski će iznositi 10 kuna. Mjesečni pokaz za studente i umirovljenike će skočiti sa 83 na 159 kuna, a učenici će ga plaćati 90 kuna. Godišnji radnički pokaz će iznositi 3.480 kuna, a mjesečni bi iznosio 360 kuna.

Hoće li ove cijene doista zaživjeti u Zagrebu znat će se nakon sjednice gradske skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:33