VELIKI ETAK NA DOLCU

Bogata tržnica i skromnija kupnja

Najveća potražnja bila je za srdelom koja se prodavala po cijeni od 30 kuna
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Sudeći prema predblagdanskoj gužvi na tržnici Dolac, Zagrepčani se ni u recesiji ne odriču namirnica koje se tradicionalno pripremaju za Uskrs. Za Veliki petak najveća je potražnja bila za srdelom koja inače stoji 16 kuna po kilogramu, a u petak se prodavala po cijeni od tridesetak kuna. No, rijetki su na štandovima u ribarnici imali tu ribu zbog lošeg vremena na Jadranu koje je ribarima poremetilo planove o bogatom ulovu. Ipak, sa štanda ribara Perice Faflje s otoka Raba zamirisala je friškina, zbog čega se stvorio najveći red u ribarnici.

Bakalar se mogao naći za 200 kuna, ali slabo se prodavao, i to zbog krize, ali i zbog toga što su ga domaćice kupile ranije kako bi ga potopile u vodi da bude što mekši i ukusniji. Hobotnice su se prodavale po 90 kuna, pastrve po 40, a orade iz uzgoja po 80, što je sve znatno više od uobičajenih cijena. Najskuplje su bile škarpine i kovači: za kilogram te najbolje oborite ribe moralo se izdvojiti 220 kuna.

U mesnicama se najviše kupovala šunka, rolana po 40 kuna za kilogram, a kuhana narezana za 80 kuna. Za kilogram janjetine Zagrepčani su morali izdvojiti 65 kuna, za odojak 40 kuna, za domaće koke 20, a za patke 40 kuna. Uz to su se kupovale rotkvice i mladi luk, koji su bili po pet kuna pušlek. Oni koji zbog užurbanog načina života nemaju dovoljno vremena za uskrsne običaje, mogli su jučer kod kumica Marice i Ankice Jagarčec iz Donje Stubice za 5 kuna kupiti jaje ukrašeno na tradicionalan način, obojeno lukom i ispisano voskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 21:17