APSURDNA PRAVILA

BICIKLISTIMA PREKIPJELO Za petak najavljen veliki prosvjed protiv masovnog kažnjavanja biciklista i apsurdnih uvjeta vožnje

 Foto: Sindikat biciklista

Povodom nedavnih masovnih kažnjavanja biciklista u Zagrebu udruga Sindikat biciklista organizira prosvjed u petak 11. rujna 2015. u 18h ispred sjedišta MUP-a u Ulici grada Vukovara 33 i u 19h na Zrinjevcu, u neposrednoj blizini Policijske uprave zagrebačke kako bi upozorili na selektivno provođenje zakona kojim se od odgovornosti izuzima Grad kao glavni subjekt planiranja i puštanja u uporabu nepropisne i manjkave prometne infrastrukture, a kažnjava njezin krajnji korisnik - građanin koji vozi bicikl.

Iz tog razloga udruga je Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji poslala zahtjev u kojem traži ispunjavanje zakonskih odredbi za nadzor i kažnjavanje Grada Zagreba zbog nepropisne biciklističke infrastrukture.

Udruga smatra da Policijska uprava zagrebačka ima krivu politiku kažnjavanja biciklista kojom ne pridonosi povećanju sigurnosti u prometu nego ih u pojedinim situacijama uslijed neprimjerenih prometnih rješenja za prometovanje biciklom čak dovodi u opasnost, slijepo provodeći kaznene odredbe.

Svi redoviti, povremeni, rekreativni i ostali biciklisti pozvani su da podrže prosvjed, te zatraže kažnjavanje odgovornih i veću sigurnost u prometu za sve njegove sudionike!

Poziv je također upućen i pješacima koji su, zajedno s biciklistima, najugroženija skupina u prometu, a u prioritetima gradskog prometnog planiranja svrstani su vrlo nisko. Pločnici su svedeni na širine ispod zakonskog minimuma, davanjem na korištenje ugostiteljima za terase kafića, Zagrebparkingu te posljednjih godina besmislenim povlačenjem žutih crta za tzv. biciklističke staze. Takav pristup i dalje pogoduje jedino stimuliranju motoriziranog prometa, a pješake i bicikliste dovodi u nepotreban sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:17