AKTUALNI SAT

Bandić o ulaganju 35 milijuna kuna u maksimirski stadion: Netko će me kolcem dotaknut zbog toga

Pristane li Bandić na poskupljenje, građane već od 1. ožujka očekuju skuplje prijevozne karte u ZET-u
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO >>> 13:15 - Nezavisna zastupnica Vera Petrinjak-Šimek na današnjoj je Skupštini upitala zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandić što će biti sa zamjenom granitnih pločna na Cvjetnom trgu koje su uništene kamionima prilikom gradnje centra Cvjetni, javlja 24 sata.





Također, Petrinjak-Šimek je zanimalo i nekoliko stvari oko najavljenog novog uređenja Cvjetnog trga, a tom je prilikom prigovorila na skulpturi konja za koju smatra da je 'podcjenjivanje ovog grada'.





- Što imate protiv konja. Pa konj je prekrasna životinja, a pogotovo dok je još od cvijeća jer cvijeće je ljubav. Jedino ako nije cvijeće zla, a nadam se da nije. Znam da je kriza, no za neke nikad nije vrijeme. U ovoj zemlji ne smijete biti broj jedan i ne smijete biti uspješni - odgovorio joj je Bandić.





No, Petrinjak-Šimek se nije dala smesti te je gradonačelniku pojasnila što znači broj jedan.





- Oskvrnuta pješačka zona, uništena povijesna baština, prazna garaža na Tuškancu, usporen promet u Ilici, zagušljivi i mračni stanovi i infrastruktura koju moraju plaćati građani. Radi se o velikoj prijevari, a nikako o uspješnom projektu - naglasila je Petrinjak-Šimek.





Gradonačelnik se na to branio da on 'nije gradio projekt Cvjetni te da on nije vlasnik grada'.





- Što se tiče prekrasnog konjića, na žalost ćemo ga morati skloniti kad u travnju počne obnova. Ja nisam imao ništa protiv konja, pa ni onog drvenog kojeg su postavili prosvjednici, a ni protiv kofera kojeg ste mi donijeli i stavili pred ured kao poruku da se iselim iz grada - zaključio je Bandić.

_________________________

ZAGREB - Aktualni sat Gradske skupštine obilježile su prepirke zastupnika i predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića oko poskupljenja javnog gradskog prijevoza, dok se gradonačelnik Milan Bandić našao na tapeti zbog dodatnih investicija u maksimirski stadion u iznosu od 35 milijuna kuna.

Poskupljenje javnog gradskog prijevoza Ivo Čović ponovno je opravdavao značajnim povećanjem troškova ZET-a od 2006. godine do danas, koji su porasli s 800 milijuna na 1,4 milijarde kuna . Troškovi se ponajprije odnose na poskupljenje energenata, naknada za leasing za niskopodne tramvaje i povećanje troškova osoblja.

- Stalno se spominje rastrošnost Holdinga, ali mi već jako dugo vodimo bitku s troškovima. Uštedjeli smo 80 milijuna kuna na zaposlenicima prošle godine, ali remen je potrebno još stegnuti. Važno je istaknuti i da je usluga javnog gradskog prijevoza u Zagrebu bitno kvalitetnija nego u ostalim većim hrvatskim gradovima, ali i s ovim poskupljenjem još uvijek jeftinija. Ovo je poskupljenje, ovo je udar na standard, ali mi cijene nismo mijenjali od kraja 2007. godine, ali sada ju je nužno mijenjati - rekao je Čović.

S druge strane Bandić je opravdavao svoje investicije u maksimirski stadion tvrdeći da je uložio tek 190 milijuna kuna u stadion otkako je gradonačelnik , ali je istodobno pokazao zabrinutost za sebe vjerujući da će ga netko "klepiti" jer se stvara pogrešna percepcija o njegovom preinvestiranju u stadion.

- Netko će me kolcem dotaknut zbog toga. Naći će se se neki našpanan i gladan čovjek koji će me nositi na duši. A treba reći da bivša vlast, ona prije mene je u stadion uložila 380 milijuna kuna, dok sam je od 2000. godine, otkako sam ja na čelu grada uložila 190 milijuna - rekao je Bandić.

Na pitanje SDP-ova zastupnika Jurice Meića koji je zatražio detaljan uvid u troškovnik i potpisane ugovore vezane uz obnavljanje maksimirskog stadiona, Bandić ih je obećao dostaviti svima na uvid.

O cijenama javnog gradskog prijevoza danas će se izjasniti Skupština Zagrebačkog holdinga koja će o tom prijedlogu donijeti mišljenje, nakon čega se očekuje i mišljenje gradonačelnika Milana Bandića.

Rok za eventualno davanje suglasnosti ili odbijanje poskupljenja je danas u ponoć, pa se u poslijepodnevnim satima očekuje i Bandićevo mišljenje, koje je će biti presudno za standard građana. Pristane li na poskupljenje, građane već od 1. ožujka očekuju skuplje prijevozne karte u ZET-u.

Grad dobio kaznenu prijavu zbog načina naplate odvoza smeća

Gradu Zagrebu, tvrdi HDZ-ova zastupnica Danira Bilić, stigla je kaznena prijava jer ni nakon dvije godine nije promijenio način naplate odvoza smeća prema količini, iako je ta zakonska odredba stupila na snagu još prije dvije godine. Odvoz i dalje se naplaćuje po veličini stambenog prostora.

Bandić je zato pozvao na rješenje ovog problema predlažući predsjedniku Skupštine Davoru Bernardiću da se u narednim mjesecima organizira tematska sjednica u kojoj će to biti jedna točka o kojoj će se raspravljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:12