NEMAJU MIRA

BAGERI UZNEMIRILI KVART U ZAGREBU 'Rade od 6 ujutro do 10 navečer. Buka je nesnosna. Odselilo se već deset ljudi'

Radove od 48 milijuna izvodi tvrtka Tigra koju drži Bandićev kum Milan Penava
 Željko Huljev/Cropix

Prije dva tjedna nekoliko katova ispod mene doselio se mladi par. Idući dan su se iselili jer nisu mogli podnijeti ovu nesnosnu buku. I sam ozbiljno razmišljam o potrazi za novim stanom - otkrio nam je ogorčeni stanar zgrade na Fallerovu šetalištu i dodao da se u posljednjih pet mjeseci čak desetak ljudi iselilo.

U travnju su tu počeli radovi na gradnji kolektora odvodnje koji su u to obiteljsko naselje donijeli buku silnih kamiona i bagera. Parkiraju ih i na nedavno obnovljenom dječjem igralištu, koje je sada potpuno uništeno.

- Moj unuk se obožavao igrati u ovom parku. I sada dolazimo, ali stalno sam na oprezu jer se bojim da ne podleti pod kamion - kaže umirovljenica Kata Dijak, koju smo zatekli na djeliću igrališta koji još nije razrovan.

Tik uz pijesak na kojemu djeca voze male bagere prolazi veliki građevinski bager.

Buka je nepodnošljiva, a najgore je, kako kažu stanari, što su građevinski radnici tamo non-stop.

- Počinju od šest sati ujutro i, s prekidima, rade do deset navečer. Tijekom srpnja kopali su i poslije ponoći - kaže jedan od stanara.

Ne otvaraju prozore

Otkriva kako je jedva čekao godišnji odmor da se odmori i dva tjedna provede u tišini. Trogodišnja mu kćerka, dodaje, nije mirno spavala mjesecima.

Kaže da je buka glasnija što je stan na višem položaju, a on je na 12. katu zgrade.

Stanarka Romana Violić žali se da je cijelo ljeto morala držati prozore zatvorenima jer je buka naprosto nepodnošljiva.

- Imam nove prozore, ali i kad su potpuno zatvoreni, i dalje čujem tutnjanje - kaže Violić.

No stanare najviše zabrinjava privremeno odlagalište građevinskog otpada odmah pred njihovom zgradom, ali i informacija da će radovi trajati sve do kraja iduće godine.

I Branko Petrak jedan je od stanara koji više ne može smisliti život u neposrednoj blizini takvog gradilišta, koje će tu ostati gotovo dvije godine.

Odlagalište otpada

- Tu uopće nema mira. Najzanimljivije je što se nitko nije sjetio nas stanare pitati pristajemo li na ove radove i stvaranje privremenog deponija odmah ispred naših domova - ogorčen je Petrak.

Roditelji moraju voditi djecu na druga igrališta koja su udaljena od kvarta. Iz Vodoopskrbe i odvodnje kažu da je rok za izvođenje radova 540 dana, a vrijednost investicije prelazi 48 milijuna kuna.

Moderna tehnologija

- Gradnjom kolektora omogućit će se funkcionalna odvodnja sjevernog područja te kvalitetna odvodnja kolektora u Tomislavovoj ulici s pripadajućom slivnom površinom i zona terminala Črnomerec - kaže Ana Glavan iz Vodoopskrbe i odvodnje.

Istaknula je i da se radovi izvode najsuvremenijom tehnologijom građenja, tj. miktrotuneliranjem. Takva se tehnika koristi, kaže Glavan, jer je veći dio trase nedostupan za tešku operativu.

Na pitanje kako to da se koristi najmodernija tehnologija kad je teren prepun bagera, a radovi su prebučni iz ViO-a nismo dobili odgovor.

Radove vrijedne gotovo 50 milijuna kuna izvodi tvrtka Tigra u vlasništvu Bandićeva kuma Milana Penave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:46