PROMJENE

AUSTRIJANCI PRODAJU VELIKE ZG ŠOPING CENTRE U City centre One West i East želi ući špekulantski fond moćnog Morgan Stanleyja

Zagreb je među europskim glavnim gradovima poznat po tome što ima najviše šoping-centara.
 EPH

Nekretninski fond američke investicijske banke Morgan Stanley želi preuzeti zagrebački City Center One West i City Center One East od austrijske Kaufmann Grupe, koja je vlasnik tih šoping-centara preko svojeg nekretninskog fonda CC Real, informacija je koja se iščitava iz jučer objavljenog poziva za utvrđivanje koncentracije koji je objavila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kaufmann Grupa i Morgan Stanley već dulje vrijeme surađuju na niz nekretninskih projekata u Austriji i Mađarskoj. Zajedničkim su snagama, primjerice, kupili Millennium Tower i Millennium City u Beču. Prodaja zagrebačkih nekretnina, koju austrijski mediji najavljuju već oko godinu dana, motivirana je potrebom Wolfganga Kaufmanna i njegova sina Fabiana, koji posao vode da isplate obveznice izdane upravo za gradnju City Centera One East.

Direktori bez komentara

Američki fond MSREF VIII Global trebao bi kupiti većinski udio u dvjema hrvatskim tvrtkama, a to su Gradski centar d.o.o koji je vlasnik City Centera One West te Manta d.o.o. koja je vlasnik Centera One East. Morgan Stanley je u 2014. godini imao 37,95 milijardi dolara prihoda te upravlja imovinom vrijednom 32 milijarde dolara. Tu imovinu dijele na osnovnu, koja zauzima 55 posto njihova portfelja, i špekulativnu, koja čini preostalih 45 posto portfelja.

Fond s kojim nastupaju kao mogući kupci zagrebačkih trgovačkih nekretnina, prema Bloombergu, specijaliziran je za ulaganje u špekulantske nekretnine. Domaći menadžment šoping-centara kratko je poručio da nema komentara s obzirom na to da se ništa nije dogodilo, dok u AZTN-u objašnjavaju kako se u slučaju ove akvizicije moraju zatražiti primjedbe i mišljenja o koncentraciji. Naime, za to su ispunjeni zakonski uvjeti budući da Morgan Stanley na globalnoj razini ima prihod veći od milijardu kuna, a tvrtke koje kupuje imaju sjedište u Hrvatskoj i prihod iznad 100 milijuna kuna. Američka investicijska banka tom bi akvizicijom prvi put ušla na hrvatsko tržište trgovačkih nekretnina. AZTN-ov poziv otkriva i da Morgan Stanley planira steći neizravnu kontrolu nad društvom iz hotelske industrije u Hrvatskoj, a izvori iz domaćeg turističkog sektora spekuliraju da je riječ o kupnji udjela u Falkensteiner Grupi koja ima hotele u Zadru. Do njihova komentara jučer nije bilo moguće doći.

Borba s konkurencijom

Iako dvije tvrtke u čijem su sastavu posljednjih godina rade s više gubitaka nego dobiti, zagrebački trgovački centri City Center One, uz po posjećenosti vodeći Arena centar, posluju najbolje. City Center One East, otvoren šest godina nakon City Centera One West koji je proradio 2006., ostvario je u 2014. godini 113,6 milijuna kuna prihoda. West je istodobno imao prihod od 130,5 milijuna, prema podacima servisa Poslovna.hr i izvješćima tvrtki Gradski centar i Manta. I lani, kako doznajemo, poslovanje Easta je raslo, dok se West bori s padom prihoda.

Politika cijena

West je u 2013. imao 146 milijuna kuna prihoda, 16 milijuna više nego 2014., dok su prihodi Easta u 2014. u usporedbi s godinom prije rasli za 10 milijuna kuna. Logična je to posljedica konkurentskih odnosa u zapadnom dijelu grada, koji gravitira šoping-centru Arena, ali nered na tržištu unosi i Westgate, koji u posljednjih pet godina zakupcima nudi iznimno niske cijene najma u odnosu na druge igrače, a kako najveći zakupci žele biti prisutni u svim centrima, politika cijena zakupa Westgatea, ističu poznavatelji okolnosti, utječe na snižavanje cijena u drugim centrima. City Center One East, pak, ima veće gravitacijsko područje i manje konkurencije, pa je trend rasta očekivan. Zagreb je među europskim glavnim gradovima poznat po tome što ima najviše šoping-centara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:19