CIJENA KATASTROFALNOG POSLOVANJA

‘PRIVATIZIRAJTE DIJELOVE ZG HOLDINGA ILI ĆETE PROPASTI’ Prvi objavljujemo reviziju zagrebačke megatvrtke

Stanje u Zagrebačkom holdingu toliko je alarmantno da što prije treba: prodati dio imovine, početi koristiti EU fondove i privatizirati dio poslovanja!

Radikalne prijedloge, koji predviđaju i dovođenje strateških partnera i investitora u gradsko poduzeće, iznijela je revizorska tvrtka BDO Savjetovanje, tvrtka koja je sudjelovala i u izradi ‘clean starta’ Vlade RH.

Jutarnji je došao u posjed cjelovite financijske analize Holdinga od 2007. do 2011. godine, koju je od BDO-a naručio Grad Zagreb i platio je 60.000 kuna.

Dio brojki koje se nalaze u analizi već je u četvrtak predstavio gradonačelnik Milan Bandić , no prešućen je njen možda i najvažniji dio - ukoliko se ne privatizira dio Holdinga, u pitanje bi moglo doći funkcioniranje cjelog sustava.

Nužna privatizacija

“Holding više nema mogućnost financirati se iz vlastitih izvora. Više se ne može zaduživati. Zato predlažemo da se ozbiljno razmotri dovođenje investitora kako bi se normaliziralo poslovanje. Holding posluje u sektoru u kojem ima apsolutni monopol na tržištu pa postoji mogućnost privatizacije dijela tvrtke kako bi se riješila financijska opterećenja”, stoji u preporukama BDO-a, no ne ističu koje bi to dijelove Holdinga trebalo dati na tržište. Usprkos tome, u analizi su to naglasili na čak četiri različita mjesta.

Naš sugovornik iz Gradske skupštine upućen u funkcioniranje Holdinga smatra da postoji veliki potencijal privatizacije pojedinih segmenata društva.

- AGM, Čistoća i Zagrebparking? Sva mogućnosti su otvorene. Mora se sjesti i napraviti ozbiljne analize. Treba reći da nipošto ne bi smjeli privatizirati cijele tvrtke, ali svakako neke dijelove njihova poslovanja. Na primjer, Čistoća, Vodoopskrba i još neke podružnice imaju svoje radionice za popravak automobila i vozila.

Ukupno ih je desetak. Riječ je dakle o velikoj neracionalnosti - morate plaćati troškove lokacija, čuvanja objekata, radne snage. Zašto se to ne centralizira ili da u koncesiju? Mnogim poduzećima više se isplati na primjer plaćati mali najam, nego gomilati ogromne troškove održavanja - kaže naš sugovornik.

Golemi šok

Zašto je voda došla do grla i zašto je stanje toliko teško da ugledne revizorske kuće predlažu čak i rasprodaju dijela gradskih poduzeća?

“Golemi šok za poduzeće nastao je od 2008. do 2009. godine kada je naprasno zaposleno 619 novih ljudi. Prihodi su smanjeni za 435 milijuna kuna u odnosu na 2007. godinu, a troškovi osoblja porasli su za 333 milijuna. Dugoročna zaduženja u četiri godine porasla su za dvije milijarde kuna, kratkoročna za 408 milijuna. Vidljiv je osjetni pad likvidnosti u tom razdoblju, ne ulažu se napori u restrukturiranje društva”, kažu savjetnici iz BDO-a.

Katastrofalno naslijeđe

No, BDO u svojoj analizi koristi samo čiste brojke, bez konteksta ili razloga zbog kojeg je došlo do neizdržive situacije u Holdingu. Tumačenja teškog stanja, razlikuju se ovisno o tome koja se strana o tome priupita.

Bandić, koji će nedvojbeno u kampanji za gradonačelnika često mahati i katastrofalnim poslovnim rezultatima Zagrebačkog holdinga, tako je u četvrtak naglasio da u Holdingu “umjesto da pokrpaju rupe na brodu koji pušta, i dalje piju i ponašaju se kao pijani milijarderi”.

Mnogo puta ponovljeni stav gradske uprave jest da Bandić već četvrtu godinu nema nikakvih ovlasti u Holdingu, pa ni ne može biti odgovoran za poslovne rezultate gradske tvrtke koja svaku godinu završi s oko pola milijarde kuna u minusu. Štoviše, napominje Bandić, kada je predao Holding Ivi Čoviću na depozitu je ostavio ukupno 1,87 milijardi kuna. Alibi zaposlenika u Holdingu, s druge strane, sve ove godine jest da im je Bandić ostavio katastrofalno stanje i kreditni dug od sedam milijardi kuna. Zaduživao se, kupovao niskopodne tramvaje, gradio stanove u Sopnici, ulagao u nekretnine poput Gredelja i Zagrepčanke, govore u Holdingu.

- No uvijek zaboravljaju da je u svim tim odlukama sudjelovao i SDP koji Holdingom upravlja svo vrijeme. Bandića se uvijek optuživalo za kumska i rođačka zapošljavanja, a pogledajte sada Holding, osobito njenu Direkciju. Pa ta Uprava ima 200 članova, za koje nitko ne zna što rade - kaže jedan sugovornik iz gradske uprave.

Nove djelatnosti

BDO, dakle, uz privatizaciju dijelova tvrtke ozbiljno preporučuje Holdingu smanjenje broja zaposlenih.

“Ugledajte se na Bečki holding! Počnite ulagati u energetiku. Otvorite nove djelatnosti, povećajte obujam posla pa će doći i novi prihodi. Uložite napore da smanjite trošak zaposlenika, kandidirajte projekte za EU. Vaša dugotrajna imovina je za 12,6 milijardi kuna veća od dugotrajnih obveza. Prodajte imovinu koja nema veze s vašim primarnim djelatnostima”, sugeriraju savjetnici.

- Analiza vrvi netočnostima, a savjeti su vrlo uopćeni. I to ćemo uskoro opširno pojasniti na konferenciji za novinare - komentar je našeg sugovornika iz Holdinga na preporuke BDO Savjetovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 11:49