OD KREMATORIJA DO BANKOMATA

YSL, Jacko i Elvis mlate živu lovu

Tko je na Forbesovoj listi najbogatijih pokojnika
 SIPA

Michael Jackson “kuburio” je s lovom do posljednjeg daha. Vjerovnici su mu stenjali za vratom, ranč Neverland, njegov privatni Disneyland, već se lagano vrtio u bubnju, ostale nekretnine već su bile razgrabljene, zakaparene ili blokirane. Njegove albume gotovo nitko nije kupovao jer su oni posljednji bili loši, a one stare već su odavno nabavili svi koje su te ploče zanimale. Jedino što mu je preostalo jest turnejom naplatiti staru slavu, ali “kralj popa” nije dospio provesti svoju posljednju ofenzivu: 50 koncerata u londonskoj O2 Areni koji su mu trebali barem malo učvrstiti financijsku konstrukciju što se opasno naginjala pod 400 milijuna dolara duga. Za tih 50 nastupa - po jedan za svaku godinu njegova života, bilo je zamišljeno - trebao je utržiti stotinjak milijuna dolara.

Usred završnih proba, međutim, za stanje njegova bankovnog računa dogodilo se nešto mnogo značajnije: umro je, kao što je to već svima poznato. Njegova smrt šokirala je i iznenadila cijeli svijet i u dotad neviđenoj mjeri razbuktala interes za lik i djelo pokojnika. Već u prvih 48 sati nakon tragične vijesti Jackson je zaradio više nego u posljednjih 11 godina života. Cijelo desetljeće prije smrti, primjerice, imao je prihode od otprilike 11 milijuna američkih dolara godišnje (ni približno dovoljno kad se uzme u obzir da je trošio 31), a samo u četiri mjeseca nakon smrti na Jacksonovu imenu zarađeno je zapanjujućih 90 milijuna “zelembaća”.

Raspikuća Jacko

Od silnih brojeva što ih je objavio Forbes u najnovijoj inventuri mrtvih zvijezda s najvećom zaradom čovjeku se zavrti u glavi: od toga kobnog 25. lipnja samo u SAD-u je prodano 5,9 milijuna Jacksonovih albuma, a u ostatku svijeta 4,5 milijuna; u prvim tjednima nakon smrti s interneta je “skinuto” 5,6 milijuna pjesama; trenutno ima tri najprodavanija albuma na ljestvici 20 najuspješnijih ploča godine, a kompilacija Jacksonovih hitova iz 2003. uvjerljivo je najprodavaniji album godine. Prodano je više od 500 tisuća zvukova za mobitele i 100 tisuća videospotova, a u prva dva tjedna pjesme grupe Jackson 5, The Jacksonsa i samog Michaela na radiostanicama zavrtjele su se više od 100 tisuća puta.

Iako vrlo značajno, ispada da je sve to tek “bakšiš” - lavovski dio profita došao je od dokumentarnog filma “This is it”, koji je upravo protekli tjedan počeo svoj život u svjetskim kinima, pa tako i u hrvatskima. Vrlo kratak život, uzgred, jer će zahvaljujući genijalnoj marketinškoj dosjetki producenata igrati samo dva tjedna. Naravno da je to izazvalo pomamu za kartama i naravno da se traži karta više. Sony je platio 60 milijuna dolara Jacksonovoj zakladi i kompaniji AEG (onoj koja je organizirala turneju u Londonu) u zamjenu za prava korištenja snimaka proba za tu istu turneju, ali i to je tek sitniš.

Naime, prema nekim procjenama, dokumentarac će zajedno s popratnim dvostrukim CD-om generirati više od 600 milijuna dolara žive love. Zaklada i AEG između sebe će podijeliti ravno 90 posto prihoda. Jacksonova zaklada postigla je, navodno, i vrlo unosan dogovor za eksploataciju njegova lika na svemu, od komemorativnih novčića do dječjih kutija za školski ručak. Nešto novca priteći će i od izložbe Michaelovih memorabilija u O2 Areni, koja će biti otvorena tri mjeseca, a potom će se iz Londona preseliti u još dva grada. Cijena ulaznice? 25 dolara.

I na kraju, za “raspikućom” Jacksonom ostalo je nešto iz vremena dok se ponašao kao promućuran biznismen. Riječ je o polovici udjela u glazbenom katalogu Sony/ATV, s tisućama pjesama, uključujući i većinu opusa Beatlesa, koji vrijedi, procjenjuje se, mrvicu manje od dvije milijarde dolara. Svake godine baštinicima imetka Wacko Jackoa - najvjerojatnije njegovoj djeci - donosit će 80 do 100 milijuna dolara.

Unatoč svim brojkama koje prate ime pokojnoga kralja popa, Jackson prema Forbesu ipak nije najisplativiji pokojni “celebrity” ; Jackson, dakle, na ovoj pomalo bizarnoj top-listi ne zauzima prvo, pa čak ni drugo mjesto, već mu je “pripala” bronca (valja doduše uzeti u obzir da su se za Michaela računala samo četiri mjeseca, otkako je preminuo, dok se profit ostalih pokojnika zbrajao kroz cijelu proteklu godinu).

Modni krez

Umjesto “kralja popa” najviše novca u proteklih 12 mjeseci “zaradio” je nekadašnji “kralj visoke mode” Yves Saint Laurent. Riječ je, međutim, o ekscesu, jer teško je vjerovati da će legendarni YSL ikada više zasjesti na vrh.

Naime,životni partner legendarnoga kreatora Pierre Bergé u veljači je održao trodnevnu dražbu kolekcije umjetnina koju su prikupljali desetljećima - njih 733, od artefakata iz doba antičke Grčke i Etrurije, preko djela Matissea i Mondriana, do Mercedesovih oldtimera. Na primjer: Matisse iz 1911. godine 40,9 milijuna, Duchampova “Beautiful Breath, Veil Water” 10,1 milijun, jedna Mondrianova kompozicija 24,59 milijuna, a druga 16,4, Ensorova “The Jealousy of Pierrot” 5,38 milijuna, Brancusijeva statua “Madame L. R.” 33,3 milijuna, itd, itd. Sasvim dovoljno da se “uberu” ukupno 443 milijuna dolara što će biti raspodijeljena između dvije dobrotvorne organizacije. Još jedna aukcija bit će održana sljedeći mjesec, ako ima zainteresiranih.

Jacksona su “prešišali” i Rodgers & Hammerstein, kompozitori čija imena nešto znače rijetkima s naših prostora. Zajedno su “utržili” 235 milijuna američkih dolara, ali se opet radi o ekscesu jer je, uz njihovu uobičajenu zaradu od tantijema, 200 milijuna došlo od prodaje njihova cjelokupnoga zajedničkog kataloga. Kompanija Imagem, u vlasništvu jednoga nizozemskog umirovljeničkog fonda, time je stekla vlasništvo nad mjuziklima kao što su “Oklahoma!”, “Kralj i ja” i “Južni Pacifik”.

Čovjek koji je uglavnom zauzimao prva mjesta Forbesove ljestvice otkako je formirana ove je godine pao na četvrtu poziciju, ali kod ostavštine Elvisa Presleyja nije bilo nikakvih posebnih promjena. U odnosu na godinu prije zaradio je tri milijuna dolara više, ukupno 55 milijuna. Porast može zahvaliti većem broju posjeta njegovu Gracelandu te golemom katalogu glazbe i marketinških ugovora. Recimo, kralj rocka vratio se u Mattelovu “ergelu” s Barbie lutkom na temu Jailhouse Rocka. No, za Elvisove nasljednike značajna će biti sljedeća godina, jer se već u siječnju obilježava njegov 75. rođendan, naravno uz nebrojene izložbe i proslave. Uz spektakularni show Elvis Presley Cirque du Soleil, što se priprema u Las Vegasu, nagađa se da će Elvisov kult 2010. godine zabilježiti od 30 do 40 posto bogatiji financijski kolač.

Rudnici Međuzemlja

Otac Gospodara prstenova J. R. R. Tolkien na petom je mjestu s respektabilnih 50 milijuna dolara, nije tajna od čega. I Tolkienovi baštinici sljedeće godine mogu rezervirati veću puricu za Božić: Tolkienov izdavač HarperCollins i njegova zaklada postigli su dogovor s producentskom kućom New Line Cinema, tvorcima ekranizacije trilogije o Međuzemlju, po kojemu će dobiti dodatnih 100 milijuna dolara. Povrh svega, 2011. u kina bi trebala doći i ekranizacija knjige Hobbit.

Na šestome mjestu još je jedan stalni stanovnik Forbesove ljestvice: Charles Schultz, tvorac Charlieja Browna sa 35 milijuna dolara. Slijedi ga John Lennon sa 17 milijuna. Bila je ovo inače velika godina za Beatlese, točnije za čovjeka koji je napisao većinu njihovih najpoznatijih pjesama. U rujnu je, naime, na tržište uz veliku pompu izbačena računalna igra “The Beatles: Rock Band”, koja je u prvih 25 dana prodana u tek nešto manje od 600 tisuća kopija. Ukupno je zaradila više od 60 milijuna dolara. Nije to sve od Beatlesa; u rujnu je u prodaju pušten luksuzni box-set sa 16 CD-a, nakon čega je samo u SAD-u prodavano po milijun albuma liverpulske četvorke tjedno.

Theodor Gesiel, poznatiji kao Dr. Seuss, najprodavaniji autor dječjih knjiga u povijesti, uprihodovao je 15 milijuna. Prošle godine prodao je pet milijuna knjiga, rezultati za 2009. bit će, očekuje se, još i bolji. Uskoro u kina kreće 3-D ekranizacija njegove knjige “The Lorax”, a sljedeće jeseni televizijska kuća PBS emitirat će seriju “The Cat in the Hat Knows About That”.

Einstein kao Happy Meal

Svojih 10 “milja” Albert Einstein ima zahvaliti krajnje neuobičajenom marketinškom potezu - za kojega je teško vjerovati da bi se s njime složio da je kojim slučajem još živ - njegova karakteristična raščupana glava postala je igračka u McDonald’sovu Happy Mealu, u sklopu promocije filma “Noć u muzeju”. Einsteinovo ime i lik koristi se uistinu svugdje: Disney, Nestlé, Toyota Prius, pa čak i šoping-centar, u Njemačkoj nazvan - Das Einstein.

Einsteina slijedi prošle godine preminuli književnik Michael Crichton s devet milijuna dolara, a ta svota zacijelo će se povećati sljedećih godina jer je za sobom ostavio nekoliko neobjavljenih djela. Primjerice, “Pirate Latitudes” bit će objavljena u studenome, a Steven Spielberg već je kupio filmska prava za nepoznatu svotu.

Među najlukrativnijim pokojnicima nalaze se i Jimi Hendrix (osam milijuna USD, zahvaljujući prelasku njegova glazbenoga kataloga iz Universala u Sony te isplati 3,2 milijuna dolara u sudskom sporu), potom televizijski producent Aaron Spelling, tvorac Dinastije, Beverly Hillsa i Melrose Placea (7 milijuna) te Andy Warhol sa šest milijuna dolara.

Na kraju ove priče velikih brojeva teško je ne zapitati se kakvo je stanje s hrvatskim glazbenicima, filmašima, književnicima - novohrvatskim jezikom rečeno “selebovima”. Uz žalosnu činjenicu da relevantne podatke nitko ni ne prikuplja, vrijedi tek spomenuti komentar jednoga od vodećih ljudi u muzičkome poslu: “Ne zarađuju ni dok su živi, a bogami ni kad umru, čast rijetkim iznimkama...”





ELVIS PRESLEY

Otkako je ugledni Forbes počeo raditi top-listu najplaćenijih slavnih mrtvaca 2001. godine, Elvis Presley konstatno je u samome vrhu, uglavnom na prvome mjestu, a nema razloga sumnjati da je bio jedan od najlukrativnijih mrtvaca i prije nego što su započeta egzaktna mjerenja. Njegova zarada bilježi stalan rast, od 35 milijuna 2001. godine do 55 milijuna 2009.

2001. 35 milijuna dolara, 1. na ljestvici

2002. 37 milijuna dolara, 1.

2003. 40 milijuna dolara, 1.

2004. 40 milijuna dolara, 1.

2005. 45 milijuna dolara, 1.

2006. 42 milijuna dolara, 2. (iza Kurta Cobaina)

2007. 49 milijuna dolara, 1.

2008. 52 milijuna dolara, 1.

2009. 55 milijuna dolara, 4.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:28