POSLJEDICE POPLAVA

VRDOLJAK U SLAVONIJI 'Donijet ćemo poseban Zakon kako bi popravili štete u rekordnom roku'

Upozorio je i da sve veće probleme na stradalim područjima uzrokuje to što nema vlasnika

ŽUPANJA - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas obilazi područje županjske Posavine stradalo u poplavama, a nakon što je bio na sastanku Državnoga stožera za zaštitu i spašavanje, izjavio je će se donijeti posebni zakon na osnovu kojega će se provesti obnova područja stradalih u poplavama.

"Moramo imati posebni zakon za to. Siguran sam da će ministrica Anka Mrak Taritaš odraditi veliki posao i da ćemo u rekordnom roku obnoviti te kuće i pokazati da smo država koja funkcionira", istaknuo je Vrdoljak rekavši da se već potpisuju ugovori s projektantima i izvođačima radova na obnovi rekavši kako će se donošenjem posebnog zakona, obnova stradalih kuća i drugih objekata ubrzati jer se neće gubiti vrijeme u javnim nabavama i žalbama.

Upozorio je i da sve veće probleme na stradalim područjima uzrokuje to što nema vlasnika poplavljenih kuća bez čije nazočnosti nije moguće obaviti deratizaciju i dezinsekciju objekata.

Zato je apelirao na vlasnike objekata na stradalim područjima da se dogovore s ekipama stožera kada će biti u svojim kućama". Rekao je da su Državnom stožeru za zaštitu i spašavanje zadovoljni radom Robnih zaliha i komunikacijom s njima.

Ministar Vrdoljak sudjelovat će na operativnom sastanku stožera HEP-a u Pogonu Županja, a potom će na terenu obići radne ekipe Elektre Vinkovci koji rade na osposobljavanju i puštanju pod napon pojedinih dionica dalekovoda, niskonaponske mreže i kućnih priključaka na stradalim područjima.

Gunja: općinske vlasti vratile se u svoju zgradu

GUNJA - Nakon što su tri tjedna bili u Županji, općinske vlasti Gunje danas su se vratile u svoju općinsku zgradu koju su morale napustiti nakon što su poplave sredinom svibnja opustošile to mjesto te susjedno Rajevo Selo i Račinovce.

"Struje još nemamo kao ni cijelo selo, ali smo osposobili agregat. Nadamo se da bi struja uskoro mogla stići u Gunju", rekao je načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić. Istaknuo je da su trenutačno najveći problem komarci, kako mještanima koji dolaze raščišćavati kuće, tako i svima koji rade na procjeni i sanaciji šteta.

"Najvažnije je da smo u selu, među ljudima i da svi koji zatrebaju našu pomoć mogu doći do nas, a ne da nas traže po Županji. Ovako i mi možemo bolje nadgledati i koordinirati sve poslove oko sanacije objekata u selu", objasnio je Lucić.

Po njegovim riječima, u mjestu su počeli i javni radovi i trenutačno je na tome poslu angažirano sedamdesetak mještana koji rade na poslovima čišćenja i odvoza otpada. Već idućega tjedna broj osoba angažiranih na javnih radovima u Gunji trebao bi se udvostručiti, kaže.

"Stanje je i dalje teško iako se voda povukla. Većina Gunjanaca je ostala bez svega. Dovoljno je reći da su sve 1604 kuće u selu bile pod vodom koja je na nekim mjestima dosezala i pet metara. A sada selo izgleda kao da je na njega pala bomba", rekao Lucić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:13