IZNENAĐENJE PREDSJEDNIČKIH IZBORA

VILIBOR PRED VELIKIM ISPITOM Živom je zidu rejting nestabilan poput tečaja švicarca

Zagreb, 111214.Predsjednicki kandidat Ivan Vilibor Sincic ispred Opcinskog suda u Vukovarskoj upozorio je javnost na problem ovrha i blokada.Na fotografiji: Ivan Vilibor Sincic ispred oglasnog zida Opcinskog suda na kojemu su izvjeseni ovrsni predmeti.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Skok švicarca u budućnosti bi mogao pridonijeti daljnjem rastu popularnosti stranke Živi zid stasale na predsjedničkom kandidatu Ivanu Viliboru Sinčiću.

Jer poveća li se broj blokiranih, pa deložacija, Sinčićeva uloga mogla bi dobiti na težini, i uvjerljivosti koje joj zasad zasigurno još uvijek nedostaje. Ali isto tako s padom švicarca, postoji mogućnost da padne i popularnost političke opcije mladog Sinčića. Naravno da tečaj švicarskog franka nije usko povezan s popularnošću Živog zida, ali podjednako su nestabilni: i tečaj, pa i Sinčićeva popularnost. Jer istom brzinom kojom je narasla podrška toj mladoj stranci, mogla bi se i urušiti, a isto je i s tečajem, za koji trenutno nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti gdje će biti za tjedan ili mjesec dana.

“Monetarna reforma je jedino rješenje”, najavljuje Sinčić te dodaje: “Ni premijer ni guverner nemaju hrabrosti za stvarnu reformu, kao što ju je, primjerice, Mađarska provela.”

Pet smjerova djelovanja

Istodobno, njegova stranka Živi zid radi na jačanju položaja na političkoj sceni. Započeli su s pripremama za prijevremene lokalne izbore: u Rabu, Dubrovniku, Omišu, Hvaru, Pagu i u Novome Marofu, birat će se nova lokalna vlast.

“Osnivat ćemo lokalne ogranke”, kaže Sinčić, te dodaje: “Na županijskoj razini već imamo jedanaest ogranka”.

Nije mu poznato koliko su ih dosad osnovali na nižim razinama.

“Pogledajte u registru”, upućuje me. Zasad je poznato da imaju podružnice u Varaždinu, Međimurju, Rijeci i Istri. Sinčić kaže da još nisu sigurni kako će se organizirati u novim podružnicama, ali svakako žele izaći na predstojeće izvanredne lokalne izbore. Poslije uspjeha na predsjedničkim izborima Živi zid povećao je, kažu, broj članova za oko pet tisuća, a uvjereni su da im se ne pridružuju ljudi koji ih žele iskoristiti za pojedinačne i privatne interese. U sljedećih godinu dana Sinčić najavljuje pet točaka na kojima će raditi kako bi na parlamentarnim izborima osvojili što više glasova: “Prvo, nastavit ćemo sabotirati deložacije jer smatramo da je nehumano izbacivati obitelji iz jedinog doma koji imaju. Drugo, nastavit ćemo, dakle, organizirati lokalne i županijske ogranke. Treće, namjeravamo sudjelovati na ponovljenim lokalnim izborima gdje god će to biti moguće.

Prvi relevantan trag

Četvrto - i dalje ćemo organizirati okrugle stolove o svim temama o kojima sam govorio u predsjedničkoj kampanji, monetarnoj politici, zaštiti okoliša, Ini, popisu birača, neradu Državnog odvjetništva RH. Peto, radit ćemo na educiranju našeg članstva, i to prvenstveno o monetarnoj politici.” Sinčiću u korist idu i podaci ovogodišnjeg prvog redovitog mjesečnog istraživanja CRO Demoskopa koji provodi agencija Promocija plus, a koji su pokazali da bi Sinčićev Živi zid ušao u Sabor da su izbori provedeni početkom siječnja. Jer prema tim rezultatima Živi zid osvojio je četvrto mjesto, odmah iza ORaH-a. Sinčićeva pojava zasigurno je unijela novu dinamiku na političkoj i stranačkoj sceni u Hrvatskoj, a učinak njihove pojave očit je i na padu podrške ORaH-u i Laburistima. I u prvom krugu predsjedničkih izbora Sinčić je osvojio neočekivani uspjeh s više od 16 posto osvojenih glasova. I sve to iako je u u kampanji izgovorio niz neistina, uz brojne gafove, kao kad je u jednom TV sučeljavanju, primjerice, dao zaključiti da je Osama bin Laden još živ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:42