PRVO PREDIZBORNO SUČELJAVANJE

VIDEO Milinović VS. Ostojić: Bitka za budžet od 20 milijardi kuna

 Goran Mehkek/CROPIX

Vi ste ministar, vi odaberite gdje ćete sjediti - kazao je galantno ministru zdravstva Darku Milinoviću , SDP-ov kandidat za njegova nasljednika Rajko Ostojić kad su se sreli na sučeljavanju u zagrebačkom hotelu Westin. Ministar je odabrao mjesto u kutu. Prvi je, desetak minuta prije zakazanog dogovora u 18 sati, stigao Ostojić, a potom u žurbi i Milinović.

- Kasnim li? - zapitao je ministar koji je te večeri bio dobre volje jer je upravo dobio rezultate istraživanja iz Ličko-senjske županije, prema kojima je on u svom kraju najpopularniji političar. Naši “protivnici”, koji su došli sa snopom materijala, prijateljski su se pozdravili, a tijekom dvoipolsatnog sučeljavanja u više navrata nasmijali su sve prisutne. Dojam? Ostojić uglavnom smiren, Milinović pomalo euforičan.

Riješimo najprije ono oko čega se najviše sporite. Hoćete li, gospodine Ostojić, ako postanete ministar zdravstva, zatvoriti gospićku bolnicu?

Ostojić: Naravno da neću! Niti je to itko ikada rekao. Na kraju mandata ćemo je još poboljšati. Biti će to ogledna županijska bolnica.

Milinović: Bliži se vrijeme izbora pa sad trebat tako pričati. Ali, 1. 4. rekli ste da Gospiću ne treba magnetska rezonanca. Dozvoljavam, ako je bila prvoaprilska šala...

Ostojić: Ne, ja se ne šalim.

Milinović: Dakle, rekli ste da Gospiću ne treba magnetska rezonanca, ni CT, omalovažavajući Gospić i građane. Moram reći da to nije samo za 13.000 Gospićana, nego za 50-tak tisuća ljudi iz Ličko-senjske županije. I stanovnici Zadarske i Šibenske županije dolaze. Nazvao me baš prijatelj iz Pule i rekao da vozi mamu na magnetsku rezonancu u gospićku bolnicu. Naznaka da Gospiću ne trebaju ta dva aparata jest naznaka zatvaranja bolnice.

Ostojić: Znači, vi ste na temelju jedne premise izvukli zaključak?

Milinović: Ne, ja sam to izvukao na temelju izjava 1. 4., 30. 5. i 17. 8.

Ostojić: Dakle, zašto njegov prijatelj iz Pule zove zbog mame? Zato što Pula nema magnetsku rezonancu. Pula je grad od 80.000 stanovnika, a Istra ima 200.000 stanovnika. U vašem je listu predsjednica društva radiologa rekla kako je nedopustivo da neki manji gradovi imaju magnetsku rezonancu, a neki drugi, poput Čakovca, nemaju.

Milinović: Tko je to rekao?

Ostojić:Profesorica Ranka Štern Padovan...

Znači li to da je ministar pogodovao svom gradu?

Ostojić: Ne mislim da je pogodovao. To će procijeniti naši građani. Ja sam rekao - da grad od 13.000 stanovnika, a tako je i prema svjetskim standardima, ne bi trebao imati taj aparat, dok gradovi od 80.000 stanovnika, poput Pule ili Varaždina od 45.000 stanovnika, nemaju takav aparat. Na temelju čega oni nemaju magnetsku rezonancu? Ali, nikada, ponavljam, nikada nisam rekao da će se zatvoriti gospićka bolnica. Na temelju svih parametara iz zdravstva, danas se oko 30 posto građana iz Ličko-senjske županije liječi u toj bolnici. Na kraju našeg prvog mandata...

Milinović: Zar ćete vi biti 45 godina na vlasti, kao i prvi put...

Ostojić:Na kraju našeg prvog mandata će se građani u toj bolnici liječiti oko 50 posto, a na kraju drugog, 70 posto.

Milinović: Znate li tko je donio odluku da Gospić ima magnetsku rezonancu? Upravo profesorica Štern. Vidite kakva je to sada izmjena teza i “pila naopako”, da ne kažem dezinformacija. To je provjerljivo. Evo, imam papir.

Ostojić: Imam i ja papir.

Milinović: Ostojić je rekao da Gospiću ne treba magnetska rezonanca, ni CT.

Ostojić: CT da, ali prema mišljenju radiologa - ne i magnet. A ja podcrtavam mišljenje radiologa.

Milinović: Što ako vam ja sutra donesem službeni dokument?

Ostojić: Donesite! Ali ne meni, donesite onima koji su potpisali.

Milinović: Vama, vama... jer vi dezinformirate javnost.

Jesu li stručnjaci rekli da magnet treba Varaždinu ili Čakovcu?

Ostojić: Jesu!

Milinović: Nisu!

Ostojić:Jesu, jesu, zaguglajte!

Milinović:Nisu rekli, ali da vas podsjetim...

Ostojić: Isuse Bože, evo, piše u Jutarnjem listu...

Milinović: Mogu ja završiti? Što piše u Jutarnjem?

Ostojić: Piše da uređaj za magnetsku rezonancu imaju Gospić i Vukovar, a nema ga Varaždin. Vrlo jasno piše kako nema potrebe da neke male bolnice imaju taj uređaj, a neke ne.

Milinović:(otima kopiju iz Jutarnjeg Ostojiću) Ta konstatacija je točna, ali gospođa Štern ne govori da taj uređaj ne treba Gospiću i Vukovaru.

Ostojić: Ma, bravo! Dajte, molim vas. Ne znam jeste li išli u gimnaziju, ali to vam je logika.

Svojedobno ste se sporili oko toga koliko ima bolnica u Hrvatskoj. Znate li točno koliko ih je?

Ostojić: Prema posljednjem popisu Zavoda za javno zdravstvo, bolnica i lječilišta ima 77, a ministar je javnoj na televiziji rekao da ih ima 63 ili 64. Govorimo o broju bolnica prije spajanja.

Milinović: Ne znam zašto je Rajko nervozan...

Ostojić: Ja sam vrlo relaksiran.

Milinović: Dakle, bolnica koje imaju ugovor s HZZO-om prije spajanja bilo je 66, a sada ih ima 58.

Kakvi su uopće učinci spajanja bolnica u Zagrebu?

Milinović: U trenutku spajanja Rebra i Jordanovca dospjeli dug bio je 111 milijuna kuna, a na dan 31. kolovoza, 22 milijuna kuna. Racionalizacijom i objedinjenom nabavom smanjili smo dug za 90 milijuna kuna. Drugi rezultat spajanja - Vinogradske, Traumatologije, Dječje bolnice i Bolnice za tumore - dospjeli dug u trenutku spajanja bio je 113 milijuna, a danas je 36 milijuna. Radi se ukupno o oko 150 milijuna kuna smanjenih dugova. Uz to, smanjenje su liste čekanja i nije se dogodilo ništa što su neki najavljivali iz SDP-a. Na žalost, zagrebačke bolnice, kojima je osnivač Grad Zagreb, odnosno Skupština koju kontrolira SDP, nije pristupio tom procesu. Zato danas imamo podatak da je bolnica Sveti Duh u mnogim dugovima. Ako budem ministar sljedeće četiri godine i još četiri - svim će se bolnicama u Zagrebu upravljati iz jednog centra.

Gospodine Ostojić, hoćete li vi vratiti situaciju na staro ako postanete ministar?

Ostojić: Gospodin ministar vjeruje i radi na spajanju zagrebačkih bolnica. A prva odluka koju je donio jest ta da se šibenska i kninska bolnica, koje su bile jedna bolnica - razdvoje na dvije. Dakle, argument da spajanjem bolnica štedi - apsolutno ne pije vodu. Bolnice pod jednim krovom, dnevna bolnica i kućna njega i posjete - to je budućnost 21. stoljeća.

Milinović: Spajanjem Šibenika i Knina, oni su dovedeni u situaciju da su morali dizati kredit za isplatu plaća. A razdvajanje je upravo politika ove Vlade, jer je Knin područje od posebne državne skrbi. A upravo ta poruka SDP-a prema Kninu i Gospiću je poruka kako će se odnositi prema bolnicama na tim područjima.

Ostojić: Moramo cijeniti područja od posebne državne skrbi, ali naglašavam nemojmo raditi regiju protiv regije, bolnicu protiv bolnice. Kad se kupuje neki aparat, uvijek se ide od prioriteta. Kao što ćete vi sada biti drugi na listi, iza Kalmete. Prema tome, uvijek se zna što je prvo, što drugo. Ide se nekim redom, tako se radi u većini uređenih država.

Milinović: Je, Kalmeta je na prvom mjestu, a ja na drugom. To je bilo podbadanje. Ali pobjednički tim se ne mijenja. Rijetko koja jedinica iz bilo koje stranke ima tako dva jaka kandidata u jednoj jedinici.

Koji ćete vi biti na listi gospodine Ostojić?

Milinović: Ma, neće ga uopće biti na listi.

Ostojić: Meni je to irelevantno. Meni je važno hrvatsko zdravstvo - da bude iznivelirano i jednako dostupno u svim regijama.

Ministre, hoćete li spojiti i bolnice u Ličko-senjskoj županiji?

Milinović: U Lici nema više nijedne bolnice.

Ostojić: Ima još, kako nema?

Milinović: Joj, bravo...

Ostojić: Samo malo, a opća bolnica Ogulin, Dom zdravlja Otočac...

Milinović: Pa, čestitam... Morate naučiti Hrvatsku, to je Karlovačka županija. To bi bio ministar zdravstva, ne zna gdje je Ogulin...

Ostojić: Ne, ne... ja vam govorim o gravitaciji pacijenata...

Milinović: Kako ćete se sada izvući iz ovoga...

Ostojić: Vrlo jednostavno jer govorimo o gravitaciji pacijenata. Građani šire ogulinske regije... (Milinović mu ne da da završi rečenicu i stalno upada u riječ)

Kako smanjiti liste čekanja? Na red za magnet se čeka 179 dana, a predsjednik Udruge pacijenata Marijo Drlje je izjavio kako je reforma zdravstva doživjela fijasko glede dostupnosti zdravstvenih usluga.

Ostojić: Liste čekanja ćemo smanjiti tako da HZZO postane servis građana. HZZO danas radi ugovore s privatnim klinikama i tamo se odlijevaju velika sredstva. Ima ih preko 200...

Milinović: A u nekima privatnima ste i sami radili...

Ostojić: Gdje? U kojima i kada sam radio?

Milinović: Dobro sada, reći ću vam...

Ostojić:Recite mi odmah. Neću nastaviti dok mi ne kažete. Ako sam negdje radio, hoću da mi kažete gdje sam to radio, jer ja ne znam.

Milinović: Dobro, nije to krimen. Ja sam za razvoj i privatnog sustava.

Ostojić: Znam da nije krimen, ali jasno ste rekli da sam radio, pa sad recite gdje.

Milinović: Ja sam to čuo, ali nemam točne podatke. Ne mogu reći. Dobio sam te podatke, ali imam zadršku jer ih nisam provjerio.

Ostojić: Nemojte govoriti da sam radio u privatnim klinikama, kad nisam.

Milinović: Dobro, što si se uvrijedio...

Ostojić: Nisam se uvrijedio, ali nisam radio...

Milinović: Dobro, ajmo mi na liste čekanja.

Ostojić: Dakle, došlo je do potpunog odljeva javnih sredstava. To nije floskusla. Postoji jasna diskriminacija cijena. Vi morate znati da su neke cijene precijenjene i europske. Ali, zanimljivo samo one koje se ugovaraju s privatnicima. A neke su ekstremno male i podcijenjene, i one ostaju općim bolnicama na teret javnog zdrastva. Privatnici su nama dobra konkurencija koja radi s kvalitetom, ali za taj dio novca ćemo kupiti ekstra materijal i podijeliti svih hrvatskim bolnicama, bez diskriminacije.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:59