NA PUTU PREMA VRHU

VATRENA HAJDUKOVKA ‘Fotografije koje su uzburkale osjećaje pripadnika Torcide bile su samo spontana zafrkancija...'

 Vojko Bašić/CROPIX

Sportska novinarka HRT-a Mirta Šurjak uistinu je nesvakidašnja pojava u svijetu hrvatskog sportskog novinarstva kojim dominiraju prosijedi pretili ljubitelji dobrog zalogajčeka i još bolje kapljice. Ta 34-godišnja Splićanka, samohrana majka i vatrena navijačica Hajduka zapalila je ovih dana javnost svojim vrućim fotografijama na društvenoj mreži Instagram, gdje ima više od 3500 sljedbenika, mnogo više nego mnoge plastificirane domaće zvijezde i starlete. Skromnoj Dalmatinki klikovi i lajkovi uopće ne igraju bitnu ulogu u životu. Njezina Instagram popularnost, otkriva nam, dogodila se posve sponatano.

- To je samo dokaz da slika govori više od tisuću riječi. I sama sam ostala iznenađena s obzirom na to da su slike nastale iz čiste zafrkancije. Prijateljica me slikala i rekla: ‘Hajde stavi na Instagram, pa šta te briga, svi stavljaju’. Kada sam postavljala te fotografije, nije bilo nikakve tendenciozne namjere podizanja medijske prašine. Većina slika na mom profilu je bez ikakve šminke, make upa, retuširanja, photoshopa i ostalih pomagala 21. stoljeća. Spontana zafrkancija, to je moja priča, zaista - sramežljivo objašnjava Mirta kako su nastale fotografije koje su uzburkale osjećaje navijača Torcide, ali i nogometnih entuzijasta diljem Hrvatske.

Foto: Instagram

Hedonistički život

Iako je ova HRT-ova voditeljica trenutno u vrhu hrvatskog sportskog novinarstva, smatra da popularnost u stvari nije dobra za profesiju kojom se bavi. To je dvosjekli mač jer se, kaže, važe svaka njena riječ i gledaju je kroz povećalo. No, na zločeste komentare se više ne obazire jer joj je pojam ljudske zloće nevažan i nebitan u žviotu. Zbog pomalo hedonističkog načina života, mnogi je smatraju dijelom hrvatske jet set i celebrity scene, no Mirta se na te usporedbe grohotom nasmijala.

- Tko je kod nas uopće jet set? Možda dvoje, troje ljudi, koji se uz to i ne žele medijski eksponirati. Ja sam sasvim normalna gradska cura, kupam se na gradskim plažama, ne ljetujem u Porto Cervu, nego na Hvaru, ne zbog ekskluzivnosti nego zato jer mi je otac Hvaranin. Vozim mali gradski automobil. Ako tu ima neke poveznice između mene i Paris Hilton, bit će mi drago (smijeh).

Iako zanosna Mirta ruši sve stereotipe o ženama i nogometu, njen put do novinarskog vrha bio je trnovit. No, borbena Mirta nije se predavala.

- Uvijek sam se morala trostruko više truditi i dokazivati od drugih da sam jednako sposobna i pametna, jer ljudi često imaju predrasude prema ženama atraktivnog izgleda. Ne biste vjerovali koliko. Tako da je moj put od početka karijere često bio posut trnjem - kaže lijepa Splićanka.

Veliku potporu na počecima karijere pružala joj je njezina majka, legendarna splitska novinarka Nada Šurjak od koje je naslijedila tvrdoglavost i novinarsku žicu.

- Mama je definitivno moj balans. Ja sam temperamentna, eksplozivna, tako da me kroz životnu školu, a ne samo posao, često smirivala i vodila na pravi put. A savjete za posao daje uvijek. I meni su važni u smislu da je prva stvar koju učinim nakon javljanja uživo to da zovem nju i pitam kako je bilo. Mama je ipak uvijek najiskreniji kritičar. Ali u sadržaj pitanja o nogometu ipak joj se ne dam miješati, jer još uvijek nije svladala nogometnu taktiku i tehniku - šali se uvijek dobro raspoložena Mirta, koja je prije dvije i pol godine i sama postala majkom djevojčici znakovita imena Chiara koju je dobila nakon kratke i strastvene veze s nogometašem Hajduka Giovannijem Rossom. Uloga majke, kaže, potpuno ju je transformirala.

Foto: Instagram

Utjecaj kćerkice

- To je definitivno najljepša i najteža uloga u životu. A nakon početnog zanosa i sreće, shvatiš kolika je odgovornost odgojiti zdravo i normalno dijete i koliki su izazovi izvesti je na pravi put i biti joj dostojan uzor. Još je teže jer sam sama u tome. Ali definitivno, Chiara me učinila boljom osobom, nesebičnom i manje fokusiranom na samu sebe, i hvala joj na tome - razdragano objašnjava Mirta koja na domaćem terenu pomiče granice u poimanju žena na skliskom stadionu hrvatskog nogometnog novinarstva. Mirta, pritom, nikada nije skrivala da nije bilo lako, no bez problema će priznati da je danas lakše nego kad je počinjala.

- Sve je više žena u sportskom novinarstvu. Recimo u Italiji, najgledaniju emisiju o nogometu na Sky Calcio vodi Ilaria D’Amico, životna partnerica Gigija Buffona. Prije nje na RAI-ju je to bila Simona Ventura. U Španjolskoj je najprepoznatljivije lice sportskog novinarstva Sara Carbonero, partnerica Ikera Casillasa. Ali ženi se definitivno nije lako potvrditi u sportu, pogotovo nogometu, jer znate kako se kaže, koliko Hrvata, toliko nogometnih izbornika. To je muški teren, na kojem se zasad jako dobro snalazim. Naravno, stalno učim, proučavam statistike, gledam treninge Hajduka i hvala im na tome što su mi to omogućili, stalno se usavršavam. U početku nije bilo lako, ali sad su me muški kolege prihvatili kao ravnopravnu kolegicu i zaista me tretiraju s poštovanjem - opisuje svoj trnoviti put danas jedna od najuspješnijih nogometnih novinarki. Zahvalna je kolegi Ivici Blažičku koji je, kaže, prvi uvidio njen talent.

Prijateljica Mila Horvat

- Zahvaljujući Ivici, pratila sam Hajduk kao tzv. pitch reporter, odnosno reporter s terena. Priznajem, imala sam veliku tremu i odgovornost, ali nakon te prve utakmice probila sam led i sada to zaista radim s lakoćom. Onda, prije šest godina, bili su to tek začeci ženskog sportskog novinarstva u nogometu, a danas mi je drago kad vidim da to počinje raditi sve više mlađih kolegica. Prva je led probila moja draga kolegica i prijateljica Mila Horvat, koja je pravi nogometni ekspert, a onda polako za njom i mi ostale - skromna je Mirta koja s nevjerojatnom lakoćom usklađuje život sportske novinarke i samohrane majke.

- Hvala Bogu na mojoj majci koja je izvrsna baka i Chiarinoj teti čuvalici Mirjani, koje su mi desna ruka. Ne znam što bih bez njih, jer sam često na poslu i po 12 sati na dan, kad su utakmice dođem oko 23 sata, ponoći. U četvrtak sam uzimala izjave od hajdukovaca u 2 sata u noći na aerodromu i onda još do 4 ujutro to pripremala za jutarnje sportske vijesti. Mama mi često donese ručak na posao zajedno s Chiarom, koja me dođe pozdraviti, jer me se zaželjela. Eto, tako izgleda život jedne majke, sportske novinarke - objašnjava Mirta koja je, otkriva, bila otprilke Chiarinih godina kada se zaljubila u nogomet, sport i novinarstvo.

Foto: Vojko Bašić/CROPIX

Probdjevene noći

- Luda sam za nogometom. Moj uvaženi kolega Edo Pezzi uvijek priča kako me je mama još kad sam imala 3 godine dovodila na posao, a ja sam trčala oko stola i vikala: ‘Barba Edo, ja ću bit sportski novinar’. U jednoj fazi čak sam htjela biti nogometni trener. Umjesto na baletne predstave, kao ostale djevojčice, mene su po mojoj želji morali voditi na Poljud. S putovanja sam mami naručivala šalove nogometnih klubova i dresove igrača. Sjećam se Svjetskog nogometnog prvenstva u SAD-u 1994., bila sam budna cijele noći da bih odgledala sve utakmice. Rezultate sam upisivala u posebnu bilježnicu i analizirala utakmice. A kad je riječ o navijanju, u Splitu se kaže sljedeće: ‘Za Hajduk se ne navija, za Hajduk se živi’. Takva sam i ja. Svaku njihovu utakmicu proživljavam vrlo emotivno i strastveno, ali nastojim, koliko je god to moguće, ostati profesionalna, jer moram tako. Od stranih klubova najdraža mi je Roma, a njihov kapetan Francesco Totti najdraži nogometaš, ponajviše zbog činjenice da je cijeli život ostao vjeran jednome klubu unatoč brojnim primamljivim ponudama iz drugih klubova. Volim takve ljude, koji misle prvo srcem, a onda glavom, jer takva sam i sama. A po pitanju bavljenja sportom volim jogu, pilates i plivanje - opisuje ljubiteljica Hajduka i zaljubljenica u sport.

Idealnih 11 Hajduka

I dvoipolgodišnja Chiara krenula je maminim stopama.

- Chiara je definitivno sportski tip. Vrlo je spretna, vižljasta, elastična. Kaže da navija za Hajduka, to ju je mama naučila, haha. A najdraži sport joj je tenis. Već ima svoj reket i tenisku suknjicu i kaže da će biti tenisačica, zovemo je naša Serena Williams. Dijete je definitivno rođeno za sport i prema tome ću je usmjeravati - odlučna je.

Iako na početku nije htjela razgovarati o problemima koji muče HNS i Dinamo, situaciju je ipak kratko prokomentirala.

- Tu prepuštam pravosudnim institucijama da obave svoj posao. Kao Splićanka i hajdukovka ponosna sam na navijače što su lani u studenome digli svoj glas za pravedniji i pošteniji hrvatski nogomet - odrešita je ova vehementna Splićanka. Za kraj smo je zamolili da sastavi idealnu jedanaestorricu Hajduka.

- Na golu bi bio Daniel Subašić. Obrana: Alves, Mascherano, Bonucci, Chiellini. Vezni red: Marchisio, Vidal, Rakitić. Napad: Messi, Ronaldo, Totti.

S ovakvom postavom jedini klub na svijetu u čiju je čast napisana opereta bio bi nepobjediv, a vjerujemo da bi Mirta svojim nogometnim znanjem, šarmom i seksepilom bila izvrstan nogometni izbornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:45