SUKOB ZBOG DOGOVORA

‘PA NI SSSR NIJE USVAJAO PRORAČUN NA 7 GODINA!’ Burne reakcije stranaka Europarlamenta na proračun Unije

European Council President Herman Van Rompuy speaks during a media conference at an EU Summit in Brussels on Thursday, June 28, 2012. European leaders gathering Thursday in Brussels are set to sign off on a series of measures to boost economic growth but expectations of a breakthrough on the pooling of debt have fallen by the wayside. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

Teški kompromis do kojeg su šefovi država ili vlada Europske Unije došli u petak kada su uspjeli dogovoriti višegodišnji financijski okvir od 960 milijardi eura ne mora nužno značiti da je priča oko ovog proračunskog okvira gotova.

Ovaj paket mora dobiti i blagoslov Europskog parlamenta, a gotovo jednoglasna poruka iz Parlamenta je u petak navečer bila da “okvir u ovom obliku neće proći”.

“Europski parlament ne može prihvatiti današnji dogovor postignut u Europskom vijeću. Žalimo što predsjednik Vijeća Herman van Rompuy nije s nama pregovarao. Ovaj dogovor neće pojačati konkurentnost europskog gospodarstva, već će ga samo oslabjeti. On neće pridonijeti izlasku iz krize”, samo su neke od kritika koje su usvojenom paketu upućene iz Europskog parlamenta.

Nakon punih 25 sati prepucavanja, nakon prijetnji vetom nekih država, ali i upozorenja da bi u vrijeme kada EU postupno izlazi iz krize bilo nedopustivo imati još jedan propali summit, lideri EU dogovorili su manji proračun od predloženog te su na raspolaganje za razdoblje od 2014. do 2020. godine stavili 96 milijardi eura. Ovo je prvi put u povijesti da je jedan novi proračunski okvir manji od prethodnog. I to je ono što iritira Europski parlament, koji smatra da će time EU ići više prema recesiji nego prema gospodarskom rastu.

I predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy priznao je da je višegodišnji financijski okvir manji od onog kakvog bi mnogi željeli, ali je upozorio europarlamentarce da bi ga trebali usvojiti u ovom obliku jer je to bio jedini mogući kompromis u danim okolnostima.

I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je parlament da usvoji ovaj paket, iako je on znatno manji od prvobitnog prijedloga Europske komisije.

“Europska bi komisija preferirala okvir koji bi bio bliži našem originalnom prijedlogu. Ali politički dogovor koji imamo sada je najveći mogući stupanj suglasja oko kojeg je bilo moguće postići koncenzus”, rekao je Barroso.

Odmah nakon završetka summita, dok su se neki šefovi država članica još hvalili kako su izvukli najbolje što je moguće za svoje građane, iz Europskog parlamenta stigla je snažna poruka protivljenja.

Kao gotovo nikada do sada u negativnoj reakciji prema ovom paketu ujedinile su se sve važne stranačke skupine u Europskom parlamentu. U priopćenju navode da “pravi pregovori tek sada počinju s Europskim parlamentom” i upozoravaju da će Parlament ostati privržen svojim prioritetima koje je jasno stavio do znanja.

“Sa zaprepaštenjem uočavamo da su se lideri EU dogovorili u proračunu koji će dovesti do strukturnog deficita. Velika razlika između plaćanja i preuzetih obveza samo će odgoditi probleme za budućnost, a ne ih riješiti. Mi ostajemo privrženi članku ugovora koji traži da EU ima izbalansirani proračun”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Oni traže i veću fleksibilonost prilikom odlučivanja te uvođenje glasanja kvalificiranom većinom u Vijeću, što bi omogućilo promjenu financijskog okvira nakon dvije godine.

“Ne možemo prihvatiti proračun štednje za onih sedam godina”, upozoravaju. Neki čelnici stranačkih skupina su, kao kritiku Vijeću, spomenuli i podatak “da se čak ni u Sovjetskom Savezu nije usvajao proračunski okvir od sedam godina, već najdulje od 5 godina”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:29