BIVŠI PREMIJER DONIRA NASTRADALE

‘Novac Blairu neće sprati krv s ruku niti kupiti oprost za rat’

Mirovni aktivisti i obitelji poginulih vojnika smatraju da je ovaj Blairov potez kalkulantski i da njime pokušava oprati savjest zbog loših odluka koje je donio

LONDON - Bivši britanski premijer Tony Blair odlučio je svoju zaradu od prodaje autobiografske knjige, koja će uskoro biti objavljena i za koju se očekuje da će zaraditi milijune funti, proslijediti humanitarnoj udruzi Royal British Legion koja osigurava rehabilitaciju za britanske vojnike ranjene u sukobima.

Knjiga izlazi 1. rujna, zvat će se “Putovanje” i nitko ne sumnja da će to Blairovo osobno svjedočanstvo o deset godina njegove vlasti zasjesti na vrhove ljestvica najprodavanjih knjiga i dugo ostati tamo. Odluka laburističkog političara, koju je objavio njegov glasnogovornik, s oduševljenjem je primljena u Royal British Legion, ali s dosta rezerviranosti i cinizma u britanskim medijima te među mirovnim aktivistima koji su rekli kako to “neće sprati krv s ruku” nekadašnjeg premijera koji je Britaniju poveo u ratove u Iraku i Afganistanu.

Počast žrtvi vojnika

Daily Mail prenio je izjavu predsjednika mirovne udruge Stop the War Coalition koji je rekao da mu “taj novac neće kupiti oprost” za loše odluke koje je donio. Guardian, pak, piše da je i ovaj Blairov potez, kao i njegovi mnogi drugi, podijelio javnost.

- Tony Blair je ovu odluku donio još kada je napuštao ured premijera, jer je tako htio obilježiti ogromnu žrtvu koju su britanski vojnici podnijeli radi sigurnosti naših ljudi i cijeloga svijeta. Ovo je njegov način odavanja počasti hrabrosti i požrtvovnosti vojnika - objavio je u ponedjeljak Blairov glasnogovornik. Nagađa se da je za pisanje svoje autobiografije Blair dobio predujam u iznosu od 5,6 milijuna eura, a od prodaje knjige trebao je prihodovati i veći iznos.

Nikad se nije ispričao

“Trebao je dati novac kada su naši momci u Iraku patili od nestašice vojne opreme”, rekla je Rose Gentle čiji je sin Gordon ubijen u Iraku 2004. i dodala:

- Nikada se nije ispričao obiteljima koji su izgubili svoje najdraže. Mislim da ovo sada radi kako bi natjerao ljude da misle da je promijenio svoje mišljenje o postrojbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:28