ZAŠTO JE PAO AIRBUS?

ZVUKOVI IZ CRNE KUTIJE ZAPANJILI ISTRAŽITELJE 'Sve je bilo normalno do trenutka kada je avion nestao s radara. Onda se počelo dešavati nešto čudno...'

Ruska agencija Tass pak prenosi da su na mjestu pada zrakoplova pronađeni nepoznati elementi koji nisu dio zrakoplova
 AFP

Ruski istražitelji potvrdili su da su obje crne kutije s Airbusa koji se srušio na Sinaju pronađene u dobrom stanju, prenosi britanski Telegraph.

Ruska agencija Interfax prenosi da je komunikacija između posade i kontrole leta bila rutinska do četiri minute prije nego što je zrakoplov nestao s radara. Nisu spomenuli ništa neobičnog tijekom leta, kao nepoznate objekte u blizi zrakoplova i sl. No, kažu da su se u samom trenutku prije nego što je zrakoplov nestao s radara u kokpitu čuli "neobični zvukovi." Sudeći po snimci, što god da se dogodilo bilo je stvar trenutka te posada nije imala vremena poslati poziv u pomoć.

Inače, crna kutija su zapravo dvije "kutije" koje snimaju zvukove iz kokpita te podatke o letu. Svaka je teška oko 10 kilograma, veličine je kutije za cipele te je napravljena od aluminija. U stanju je podnijeti snažne udarce, vatru i veliki pritisak - u originalu su bile crne, ali su danas narančaste boje kako bi ih se lakše pronašlo.

Osim zvukova sa kutije, novo u razvoju događaja je i izjava egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija koji je odbacio mogućnost da su avion srušili borci ISIS-a nazivajući to propagandom. Tu teoriju naizgled odbacuje i satelitska snimka na kojoj se vidi da projektil ili raketa nisu srušili avion, ali se vidio snažni bljesak koji bi mogao indicirati da je riječ o eksploziji spremnika s gorivom ili čak bombi.

Ruska agencija Tass pak prenosi da su na mjestu pada zrakoplova pronađeni nepoznati elementi koji nisu dio zrakoplova i koji su odmah poslani na analizu. To ne treba odmah uzimati kao dokaz o bombi, budući da je potencijalno riječ o osobnim stvarima putnika.

Podsjećamo, Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade i nitko nije preživio nesreću. Do sada je identificirano deset žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:45