ŠOKANTNO OTKRIĆE

ZVJERSKE FOTOGRAFIJE: Američki vojnici pozirali s ubijenima u Afganistanu

Spiegel tvrdi da ima 4000 autentičnih fotografija i video snimaka koje prikazuju iživljavanje američkih vojnika

BERLIN - Njemački tjednik Spiegel objavio je u svom najnovijem broju šokantne fotografije koje, tvrdi, prikazuju američke vojnike dok poziraju s leševima ubijenih Afganistanaca. S tri fotografije u kameru se smiješe dva američka vojnika čija je jedinica afganistanske civile ubijala iz sporta, stoji u objašnjenju uglednog tjednika.

Šokantna fotogalerija:

Pozirali s osmijehom Tjednik tvrdi da je u posjedu 4000 sličnih fotografija i video snimki, no da je objavio samo tri koje su bile potrebne da ispriča priču o američkoj jedinici koju je nazvao ‘jedinicom ubojica’, a reporteri su je istraživali pet mjeseci.

Na jednoj od navodnih fotografija iz Afganistana vojnik u jednoj ruci drži cigaretu, a u drugoj podiže krvavu glavu čovjeka koji je očito mrtav. Na drugoj drugi vojnik sa širokim osmijehom na usnama u ruci pridržava glavu istog ubijenog čovjeka. Na trećoj su dvoje ljudi poput lutaka naslonjenih na stup uz cestu, a očito se radi o mrtvim tijelima s kojima se zabavljalo.

Spiegel je uz šokantne i uznemirujuće snimke objavio i to da je američka vojska pokušala spriječiti njihovu objavu uz objašnjenje da bi to moglo potaknuti osvećivanje vojnicima na terenu. No Spiegel je to odbio. Američka vojska zato je, nakon što su fotografije objavljene, objavila priopćenje u kojem navodi da su prizori ‘odvratni’ bilo kojem ljudskom biću i da su u potpunoj ‘suprotnosti standardima i vrijednostima vojske Sjedinjenih američkih država’.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i vodstvo NATO-a izrazili su zabrinutost zbog reakcija i posljedica koje bi objava snimki mogla izazvati u Afganistanu. Vojska se također ispričala za reakcije koje je kod javnosti izazvala objava, a naveli su da su vojnici optuženi za zvijerstva s fotografija izvedeni pred sud.

Naime, u SAD-u je trenutno pod istragom nekoliko vojnika, a Spiegel tvrdi da je na objavljenim fotografijama jedan od njih. To je kaplar Jeremy Morlock, optužen za ubojstvo s predumišljajem trojice Afganistanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:34