NAPAD NA PRIVATNOST

Zuckerbergova sestra bjesni: Fotka s Facebooka završila na Twitteru

'Ne znam odakle ti ta fotka. Objavila sam je samo za prijatelje na Fejsu'

ZAGREB - Komplicirane postavke privatnosti na Facebooku zbunile su čak i sestru Marka Zuckerberga pa je fotografija obiteljskog okupljanja obišla internetski svijet.

Randi Zuckerberg, bivša šefica Facebookova marketinga, na svom je profilu objavila fotografiju na kojoj četiri člana obitelji isprobavaju novu aplikaciju dok Mark Zuckerberg stoji u pozadini. Fotografiju je u svom Facebook feedu vidjela direktorica marketinga Vox Medije, Callie Schweitzer, koja ju je potom podijelila sa 40.000 ljudi koji je prate na Twitteru.

“Ne znam odakle ti ta fotka. Objavila sam je samo za prijatelje na Fejsu. To što si je objavila na Twitteru uopće nije cool”, tvitala je Randi Zuckerberg. Callie Schweitzer je brzo izbrisala fotografiju i ispričala se, ali snimka se već proširila internetom. Schweitzer tvrdi da joj se fotografija pojavila na Facebooku, iako prati samo javne objave Randi Zuckerberg. No, čini se da ju je mogla vidjeti zato što je Facebook prijateljica s još jednom sestrom Zuckerberg i zato što je Randi na fotografiji bila označena.

“Digitalni bonton: uvijek tražite dopuštenje prije nego što fotografiju prijatelja objavite javno. Nije riječ o postavkama privatnosti, nego o osnovnoj pristojnosti”, napisala je Randi.

Njezini su komentari izazvali i reakcije aktivista koji već dugo kritiziraju Facebook zbog čestih promjena u postavkama privatnosti koje mnogi ne razumiju.

- Čak i Randi Zuckerberg može u tome pogriješiti. To pokazuje koliko je to zbunjujuće - rekla je Eva Galperin iz kalifornijske udruge koja zagovara veću zaštitu privatnosti.

Facebook je ovih dana već počeo uvoditi nove promjene, uključujući i prečac za postavke privatnosti na kojemu korisnici mogu dobiti odgovore na pitanja kao što su “Tko može vidjeti moje stvari?” i “Tko me može kontaktirati?”

No, Eva Galperin ističe kako incident s Randi pokazuje i da je privatnost na internetu općeniti problem - jednom kada neke informacije ili fotografije podijelite, ne znate gdje mogu završiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:26