VOĐA OPASNE TERORISTIČKE SKUPINE

ZRAČNI UDARI NA SIRIJU Jesu li Amerikanci ubili najtraženijeg čovjeka na svijetu?

Među poginulim džihadistima u zračnim napadima, navodno se nalazi i Muhsin al-Fadhli. Al-Fadhli je jedan od najtraženijih terorista na svijetu i vođa novoosnovane terorističke Al-Qaidine skupine - Korasan

KOBANE Novi val zračnih napada koalicijskih snaga rano jutros udario je po ciljevima blizu sirijsko-turske granice. Zrakoplovi su, prema navodima očevidaca, doletjeli iz smjera Turske i napali položaje militanata Islamske države (IS) zapadno od grada Kobanija.

Među poginulim džihadistima u zračnim napadima, navodno se nalazi i Muhsin al-Fadhli, piše Daily Mail.

Al-Fadhli je jedan od najtraženijih terorista na svijetu i vođa novoosnovane terorističke Al-Qaidine skupine - Korasan .

Iako su mu tek 33 godine, u vrhu zapovjednog lanca Al-Qaide nalazi se od napada na Ameriku.

Rođen je u Kuvajtu 1982. godine, a Al-Qaidi je pristupio još kao tinejdžer. Bio je jedan od rijetkih 'insajdera' koji su znali sve detalje napada na Ameriku. Postao je bliski suradnik ozloglašenog terorista Abu Musaba al-Zarqawija, ubijenog 2006.

Organizirao je napad na francuski brod u Jemenu 2002. godine, a nekoliko godina proveo je i u Afganistanu. Za strelovit uspon u redovima Al-Qaide zaslužna je njegova vještina u prikupljanju financijskih sredstava među bogatim džihadistima u rodnom Kuvajtu. Tamo je neko vrijeme proveo u zatvoru, ali je ubrzo oslobođen da bi potom otišao u Iran, Pakistan, a 2011. došao je u Siriju gdje je proveo zadnje tri godine.

U Siriji je postao čelnim čovjekom Korasana. Osmislio je pakleni plan i počeo vrbovati islamiste koji su u Siriju stigli iz zapadnjačkih zemalja. Naumio ih je naučiti izrađivati bombe skrivene u pasti za zube i poslati ih kući kako bi takve bombe mogli iskoristiti za samoubilačke akcije rušenja zrakoplova.

Američki zrakoplovi ciljali su upravo poznate položaje Korasana na sjeveru Sirije vjerujući kako su njihovi planovi terorističkih akcija na korak od ostvarenja.

Glasine o pogibiji Muhsina al-Fadhlija još uvijek nisu potvrđene. Velika je vjerojatnost da su ih počeli širiti upravo pripadnici Korasana kako bi zameli trag dok se ne evakuiraju na sigurniju lokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:04