NIJE NACIST, KAŽE

ZOVU GA DOKTOR SMRT 'Na izletu u Auschwitzu kolegama ću otkriti prednosti eutanazije'

 YouTube

BRUXELLES - Kontroverzni belgijski liječnik Wim Distelmans, koji u svojoj privatnoj ordinaciji prakticira eutanaziju, izazvao je zgražanje u javnosti nakon što je skupinu drugih liječnika i stručnjaka s područja palijativne skrbi odlučio povesti na ekskurziju u Auschwitz kako bi im 'razjasnio nejasnoće' oko smrti. Njega u Belgiji već otprije zovu Doktor Smrt, a za Auschwitz kaže da je 'inspirativno mjesto'.

Na trodnevni morbidni izlet kani otići početkom listopada, a svima potencijalno zainteresiranima poslao je promotivni letak u kojemu najavljuje posjet nekadašnjim plinskim komorama u blizini kojih je naumio održati seminar o eutanaziji, koja je inače legalna u Belgiji.

U Auschwitzu je smaknuto oko milijun ljudi, a u Distelmansovu letku stoji da je taj logor 'inspirativna lokacija za održavanje seminara i za raspravu o ovakvim pitanjima kako bismo mogli razmotriti ili razjasniti određene nejasnoće'. Najavio je i misteriozni simpozij, a u Auschwitz bi trebala doći i dokumentaristica Lydia Chagoll, koja je tijekom Drugog svjetskog rata bila zatvorena u japanskom logoru.

Nakon svega, grupa bi trebala posjetiti i Birkenau kako bi vidjeli mjesto gdje su Židove iskrcavali iz vagona smrti.

Čim je isplivala vijest o Distelmansovoj ideji, nekoliko židovskih organizacija reagiralo je s nemalim šokom, navodeći da su njegovi planovi u najmanju ruku uvredljivi. S kritikama su se javili i aktivisti protiv eutanazije.

Sam Distelmans u izjavi za britanski tjednik The Jewish Chronicle kaže da je šokiran kritikama na svoj račun. 'Prvo, to neće biti simpozij o eutanaziji, nego studijsko putovanje na temu ljudskih prava, patnje i palijativne skrbi. Da, spomenut ćemo i eutanaziju, ali to nije glavna svrha putovanja', rekao je, opovrgavajući da je nacist i antisemit.

'Svi sudionici su profesionalci koji rade na polju palijativne skrbi. Svakoga dana rade s pacijentima koji pate od bolova i suočeni su sa smrću. Naš je glavni cilj posjetiti logor smrti u kojemu su se dogodili veliki zločini. Moram reći da su se mnogi sudionici protivili eutanaziji, ali su promijenili mišljenje nakon njezine legalizacije. Očito je da ne postoji veza između eutanazije u Belgiji i onoga što se dogodilo u Auschwitzu. Nacisti su termin eutanazija koristili u pogrešnom smislu', dodao je Distelmans.

U Auschwitzu su potvrdili da im je Distelmans najavio posjet, ali oni njegovu grupu vode kao i sve ostale koje dolaze na rutinsko razgledavanje mjesta jednog od najvećih zvjerstava u povijesti čovječanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:52