SVE TAJNE KORUPCIJSKE AFERE U VRHU SLOVENSKE VLASTI

Zoran Janković: 'Za novac nazovem sina i kažem: vrijeme je da nešto vratiš...’

Ljubljanski gradonačelnik odbacuje optužbe Komisije i tvrdi da ništa nije radio ilegalno. Novcem nepoznatog podrijetla Jankoviće je vratio dug od najmanje 2,4 mil. eura
 Ranko Šuvar/CROPIX

- Ne želim biti, nisam i neću biti kriminalac. Pitam se što Zoran Janković mora učiniti da dokaže da je u pravu - rekao je u srijedu gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković na konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što je Komisija za sprečavanje korupcije izvijestila da je lider Pozitivne Slovenije godinama i sustavno kršio antikoruptivne zakone.

Poručio je da nema namjeru odstupiti.

- Da odstupim danas, 25 posto ljudi bi reklo da poštujem neke političke standarde, a 25 posto bi reklo da sam odstupio zato što sam kriv. Stojim iza svog rada, iako mi nije ugodno i nije mi drago što govore to što govore - rekao je Janković.

Troškovi veći od zarade

Komisija je zaključila da je gradonačelnik i bivši zastupnik u Državnom zboru od 2006. do 2012. primio više novčanih uplata kojima su mu vraćeni dugovi u iznosu od najmanje 2,4 milijuna eura, a da to nije prijavio Komisiji, unatoč obvezi da to učini barem jednom godišnje. Iz službenih izvora u tom je razdoblju dobio 173.280 eura plaće, 2210 eura za pohađanje sjednica te 1778 eura povrata poreza.

No, trošio je mnogo više od toga: primjerice 2009. je primio oko 32.000 eura plaće, a preko tekućeg računa je potrošio 11 puta više: 370.000 eura. Pritom Komisiji nije prijavio druge izvore novca kojima je podmirivao svoje troškove: u šest je godina primio 1,5 miljuna eura od tvrtke Electa, 580.000 eura od Electa naložbi, 280.00 od KLM-a - svih u vlasništvu njegove uže obitelji.

No, Janković tvrdi da je još 2006. Komisiji prijavio da mu sinovi duguju više milijuna eura za kupovinu njegova poduzeća Electa te da je smatrao kako mu se imovina vraćanjem tog duga zapravo nije promijenila.

- Svi dokazi govore o tome da se moja imovina nije povećala. Pa morao bih to prijaviti radi plaćanja poreza! Što da prijavim, kada nemam ništa. Riječ je o povratu duga. Taj sam novac imao, posudio sam ga i dobio natrag. Zato tvrdim da do promjene moje imovine nije došlo - rekao je u srijedu.

Dodao je da mu se imovina zapravo smanjila jer je, primjerice, od povrata duga kupio dionice Krke i Luke Koper, koje su potom pale za 40 do 90 posto.

No, osim što je propustio prijaviti uplate, Janković je na svoj tekući račun primio ukupno 208.000 eura koji su se preko niza transakcija prelili od ljubljanskih gradskih vlasti, preko poduzeća Grep koje je gradilo sportski centar Stožice i od 2010. do 2012. s ljubljanskim vlastima sklopilo ugovore vrijedne 16 milijuna eura, do Electe i samog Jankovića.

Štoviše, svaki put kada bi se Jankovićev osobni račun približio nedopuštenom minusu - pa doslovce više ne bi imao za struju, komunalije i TV pretplatu - dobio bi uplatu od Electe ili KLM-a, a u Komisiji su pritom ustanovili “tijesnu povezanost” između zbivanja na Jankovićevu računu i isplatama iz Grepa. To je poduzeće 2011. izvršilo uplatu i kada su istodobno bez novca ostali i Electa i Janković, a barem dvaput je novac iz Grepa završio kod Jankovića već isti dan - jednom 40.000, drugi put 100.000 eura.

Sve po zakonu

Kada je Komisija od njega zatražila objašnjenje, Janković je rekao da ne zna i da ga ne zanima na koji način poduzeća u vlasništvu njegova sina dolaze do novca.

- Kada mi treba novac, nazovem i kažem: dragi sine, vrijeme je da tati nešto vratiš... Otprilike to tako izgleda - rekao je Janković članovima Komisije, ali i dodao da je uvjeren da je sve po zakonu, kao i da sve postupke u gradskoj upravi vode zakonito i transparentno.

U srijedu je odbacio sve prigovore Komisije.

- Sve što se tiče poslovanja gradskih vlasti je zakonito i transparentno. Komisija je na sva pitanja dobila odgovore. Kolegica je komisiji odnijela tri mape dokumenata - rekao je, a osvrnuo se i na istrage koje protiv njega vodi policija, a dio kojih je također povezan s prelijevanjem gradskog novca preko Electinih računa.

- Koliko mi je poznato i Komisija, odnosno njihovi zaposleni, izveli su pretragu u domu Zorana Jankovića i oba njegova sina. Od 27. rujna nije se dogodilo ništa novo. Vratili su mi sva računala, pa i iPad - rekao je Janković.

Sumnjivi tokovi novca preko tvrtki u vlasništvu sinova

- Porezna uprava vjeruje da je oko 400.000 eura koje je Grad Ljubljana platio za gradnju sportskog centra Stožice, prelijevanjem preko računa nekoliko poduzeća završilo na računu gradonačelnikove tvrtke KLM Naložbe, a još 100.000 eura u rukometnom klubu u kojem je Janković počasni predsjednik.

- U fazi formalnog kaznenog postupka je i istraga protiv Jankovića o zloporabi položaja povezanoj s kupovinom terena za hipermarket Mercator u Nišu iz 2006. godine. Slovenski su mediji spekulirali da je za taj posao dobio proviziju od 100.000 eura.

- Pravosudni organi navodno istražuju nepravilnosti u poslovanju Mercatora s tvrtkama Jankovićevih sinova koje su dobile poslove na obnovi i opremanju Mercatorovih trgovina u Vrhniki, Podpeču i Grosuplju.

- Poreznici istražuju i zašto je Janković krajem studenoga s računa tvrtke Electa, u vlasništvu svojih sinova, dobio 550.000 eura.

- Poreznicima je sumnjivo i to što Janković na bankovnom računu ima minus od 300.000 eura, pa mu je gradonačelnička plaća od oko 3000 dovoljna tek za kamate.

- Parlamentarna komisija ustanovila je da postoji osnovana sumnja da je Janković svojim sinovima dao informacije o promjenama urbanističkog plana, pa su oni kupili zemljište kojemu je nakon prenamjene cijena drastično porasla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:09