RAZMJENA ŠPIJUNA

Znanstvenik Sutjagin zapeo u Londonu bez vize i novca

Znanstvenik Sutjagin bez novca i u zatvoreničkoj odjeći čeka razgovor s britanskim vlastima
 AP

LONDON - Još prošli ponedjeljak bio je u zatvoru na sjeveru Rusije s desetak godina neodslužene kazne pred sobom. U petak je neočekivano oslobođen zahvaljujući desetorici ruskih špijuna uhićenih u SAD-u i prijetnji pod koju su zbog toga došli odnosi između dviju zemalja.

No, ruski znanstvenik Igor Sutjagin, osuđen da je špijunirao za Amerikance, protekli je vikend, tvrdi njegova obitelj, proveo u sobi u britanskom hotelu, formalno slobodan, ali bez dozvole za boravak koja bi mu omogućivala kretanje.

Još razmišlja što će

Dodatan problem stvarali su mu zatvorenička odjeća u kojoj je prebačen na Zapad i nedostatak novaca. Nuklearni stručnjak nije znao ni gdje se točno nalazi, tek je prepostavljao da je negdje u predgrađu Londona. Razmišlja, kaže njegova obitelj, da li da ostane u Britaniji ili se ipak vrati u Rusiju.

Vlasti obiju zemalja klone se komentara o trenutnom boravištu špijuna. Britanski mediji prenose kako je Sergej Skripal, drugi od četvorice špijuna koje je u razmjeni dobio Zapad, koji je također odlučio ostati u Britaniji, na ispitivanju kod britanskih obavještajnih službi. Treći špijun, Aleksander Zaporočki, navodno posjeduje kuću u Marylandu i vjeruje se da je već sa svojom obitelji koja živi u SAD-u.

Kuća u Marylandu

Ruske vlasti, pak, odbijaju komentirati što je sa špijunima koji su deportirani iz SAD-a. Prema nekim izvješćima, u blindiranim automobilima prevezeni su s aerodroma u sjedište SVR-a, ruske agencije za koju su radili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:27