DIMITRIS KOUFODINAS

ZLOGLASNI GRČKI TERORIST I VOĐA '17. STUDENOG' PREMJEŠTA SE U 'LUKSUZNI' ZATVOR Odlukom nitko nije zadovoljan, ni Grci, ni Sjedinjne Države, ni Turska

Dimitris Koufodinas
 Costas Baltas / REUTERS

Grčka se vlada suočava sa sve više kritika zbog odluke da vođu raspuštene ljevičarske terorističke skupine "17. studeni" premjesti iz najstrožeg zatvora u "luksuzni" zatvor na otvorenom, piše The Guardian.

Washington i Ankara su se pridružili kritičarima odluke da se plaćeni ubojica Dimitris Koufodinas premjesti iz atenskog strogog zatvora Korydallos i poljoprivrednu ustanovu u centralnoj Grčkoj. Poslove koje će plaćenik tamo raditi svode se na berbu voća i čišćenje krajolika.

Glasnogovornica američkog Ministarstva vanjskih poslova Heather Nauert na Twitteru je napisala da oštro osuđuje odluku jer se boji da bi Koufodinas mogao zahvaljujući svojoj popularnosti doprinijeti rađanju nove generacije naoružanih gerila. Ovaj je 60-godišnji pčelar još uvijek uživa status mitske figure među radikalnim ljevičarima koji vjeruju u oružanu pobunu.

"Razumijemo da je osuđeni grčki terorist Dimitris Koufodinas premješten u zatvor-farmu koja je puno manje stroga. On je ubio 11 ljudi, uključujući i državljane SAD-a, te inspirira sljedeću generaciju terorista. Najsnažnije moguće osuđujemo svako smanjenje ili olakšavanje njegove kazne", napisala je Nauert.

Turska se također očitovala o premještaju Koufodinasa. "Ovo je još jednom osnažilo naše sumnje da grčko pravosuđe ne funkcionira. Pokazivanje tolerancije prema teroristi nije pošteno prema sjećanju na naše diplomate koji su pretvoreni u mučenik i njihove obitelji", rekli su iz Turske.

Koufodinas je bio operativni vođa "17. studenog" te je na sebe preuzeo "političku odgovornost" skupine koja je od 1975. do 2000. godine ubila 23 osobe. Prva od tih žrtava bio je šef atenskog ureda CIA-e, a posljednjih je bio britanski vojni ataše. Teroristička je skupina tijekom tog perioda napadala grčke poslovne ljude, političare i izdavače. Do pojave al-Qaide, bili su na vrhu popisa traženih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama.

Koufodinas, nositelj nadimka "Otrovna ruka" zbog umješnog rukovanja pištoljem, osuđen je na više životnih kazni bez mogućnosti pomilovanja. Sve svoje zločine je priznao i nije se u niti jednom trenutku za njih pokajao.

Dora Bakoyiannis, bivša grčka ministrica vanjskih poslova te supruga ubijenog novinara i političara Pavlosa Bakoyiannisa rekla je da je u nevjerici zbog odluke da se "Otrovnu ruku" premjesti u "luksuzni" zatvor.

Grčka je vlada rekla da Koufodinas u novom zatvoru neće uživati nikakav poseban tretman te neće moći tražiti da ga se pusti iz zatvora kada odsluži 19 godina. Grčki ministar pravosuđa Stavros Kontonis rekao je da se zatvorenici iz zatvora Korydallos premještaju u druge ustanove jer je taj zatvor prenapučen te da ga se planira pretvoriti u istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:29