BIJEG IZ UTROBE ZLA

ŽIVOT MLADE ŽENE POD IS-om 'Bičevali su me, ali najteže od svega mi je da su mog sinčića okrenuli protiv mene. Rekao mi je da me mrzi'

 Foto: Screenshot

Nour je mlada žena iz sirijskog grada Raqqe koji je sada glavni grad tzv. Islamske države.

Uspjela je pobjeći i kao izbjeglica doći u Europu gdje je BBC-ju ispričala svoju tužnu i strašnu priču o tome kakav je život pod Islamskom državom.

BBC je napravio animirani film temeljen na iskustvima nje i njezine dvije sestre koje se još uvijek nalaze u Raqqi. Imena u filmu su promijenjena radi njihove zaštite i sigurnosti.

Raqqa je prije bila, priča Nour, velik i bogat grad u kojem su žene imale puno poštovanje. No, dolazak IS-a sve je promijenio. Žene su morale početi pokrivati lica, nisu smjele izlaziti iz kuće bez pratnje muškarca, a nadzirala ih je stroga vjerska policija.

Jedna Nourina sestra više je puta bila bičevana zbog nekih sitnih propusta. Nourina druga sestra od straha više ne izlazi iz kuće i samo sjedi u sobi s majkom.

Nour ima i osmogodišnjeg sina kojemu su razni ljudi napunili glavu mržnjom i propagandom i koji je majci zato rekao da je mrzi. Nour je to pogodilo možda i najviše od svega.

Tužnu Nourinu priču pogledajte u kratkom filmu...









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:50