BITKA ZA ANBAR

ŽESTOKA OFENZIVA ISIS-aNajveća pokrajina u Iraku predpadom, kalifat sve bliže Bagdadu

Provincija Anbar gotovo je u potpunosti pala pod kontrolu Islamske države. Je li Bagdad sljedeći?
 AFP

BAGDAD - Dok su oči svijeta ovih dana ponajviše uperene u sirijski grad Kobane, koji se tjednima nalazi pod opsadom džihadista iz Islamske države, ovoga vikenda stižu dramatične i zabrinjavajuće vijesti iz Iraka. Prema informacijama CNN-a, čitava jedna iračka provincija, i to ona najveća - Anbar, vrlo bi se brzo mogla naći pod kontrolom ISIS-a.

Riječ je o golemom prostranstvu na zapadu i jugozapadu Iraka, koje obuhvaća teritorij od okolice glavnog grada Bagdada pa do granica sa Sirijom, Jordanom i Saudijskom Arabijom. Lokalni vođe Anbara uputili su u subotu dramatičan apel Amerikancima da čim prije na teren pošalju kopnene trupe kako bi zaustavile veliku džihadističku ofenzivu, zahvaljujući kojoj su već preuzeli kontrolu nad 80 posto provincije.

Tijekom subote su ISIS-ovi borci okružili grad Hadithu, posljednji veći grad koji u Anbaru još nije pao. Uspiju li zauzeti i njega, označit će to faktički pad čitave provincije, a to će pak značiti da će islamski radikali dodatno proširiti svoj samoproglašeni kalifat te će se on protezati od okolice Bagdada pa sve do Raqqe u Siriji.

Poziv za angažmanom američkih kopnenih snaga uputio je zamjenik predsjednika regionalne vlade Anbara Falleh al-Issawi. On je istovremeno zatražio i intervenciju dodatnih snaga iračke vojske, no Iračani navodno prijete masovnim bijegom s ratišta ne dobiju li američku pomoć jer bez podrške svoju borbu smatraju uzaludnom. Nemaju, kažu, dovoljno opreme, a nisu ni dobro istrenirani za ovakvo ratovanje. Dosad su zabilježili oko 1.800 žrtava u svojim redovima.

Unatoč apelima iz Anbara, središnja iračka vlast formalno od Washingtona zasad nije zatražila kopnenu intervenciju, a čak i da je to učinila, teško da bi od Amerike dobila pozitivan odgovor, s obzirom da je sam Barack Obama dosad u više navrata sasvim jasno dao do znanja da svoje vojnike nema namjeru slati direktno na bojište. Da nikakav zahtjev iz Bagdada nije još stigao, kasno u subotu potvrdili su i u Pentagonu.

Premijer Anbara Sabah al-Karhout situaciju je opisao 'teškom' te je dodao da je, prema informacijama kojima on raspolaže, ISIS iz Sirije i Mosula u njegovu provinciju poslao 10.000 boraca kako bi vodili ofenzivu.

'Anbar je u nevolji. Svjesni smo toga', kratko je komentirao američki ministar obrane Chuck Hagel, a jedan visoki neimenovani američki dužnosnik CNN-u je rekao da su iračke snage u Anbaru stjerane uz zid te da bi neke uskoro mogle biti potpuno odsječene od ostalih, s obzirom na brzinu kojom džihadisti napreduju.

Iako je cilj iračke vojske povratiti velika prostranstva koja su proteklih mjeseci izgubili, čini se da je vojska pod kontrolom Bagdada na rubu opstanka. Jedno su vrijeme organizirani napadi na ISIS-ove položaje, no u zadnje se vrijeme Iračani uglavnom povlače i brane od džihadista koji su preuzeli borbenu inicijativu.

Premda su radikalni islamisti blizu samog Bagdada, američki dužnosnici još uvijek vjeruju da iračka prijestolnica neće biti sljedeća karta koja će pasti na krhkoj kuli. Ipak, situacija bi se mogla promijeniti uspije li ISIS zauzeti strateški ključan bagdadski aerodrom.

'Mislim da će u nekom trenutku netko morati poslati kopnene snage na zapad Iraka. Možda će to biti američki, a možda vojnici članica koalicije, no iračka vojska ni uz zračne udare nije uspjela zaustaviti ISIS, nego je gotovo iščeznula. Tamo uopće nema zapovjedne strukture. Imaju nešto dobrih vojnika, ali nemaju vodstva tako da će dodatne kopnene snage svakako biti potrebne', uvjeren je umirovljeni zapovjednik u američkoj vojsci Rick Francona, koji trenutno radi kao vojni analitičar za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:43