KOPIRAT ĆE RQ-170 SENTINEL KOJI JE PAO U IRANU

Žele napraviti 'piratski dron': Američka letjelica temelj je iranske bespilotne flote

 AP

ZAGREB - Nakon što su iranske vlasti u nedjelju objavile da su uspjele doći do tajnih podataka pohranjenih na računalu američke bespilotne letjelice koja je pala u Iranu u prosincu prošle godine, dužnosnici iz Washingtona poručili su da je vjerojatno riječ o propagandi iz Teherana, ali da je činjenica kako je njihova letjelica u rukama Irana “sramota”.

Zapovjednik zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde general Amir Ali Hadžizadeh u razgovoru za novinsku agenciju Fars izjavio je da su njegovi stručnjaci došli do tajnih podataka koji će im omogućiti napraviti kopiju bespilotne letjelice RQ-170 Sentinel.

Labavi dokazi

General je kao dokaz svojih tvrdnji naveo nekoliko podataka s računala o zadacima koje je letjelica prošla u zadnjih par godina i do kojih nije mogao doći, kaže, drugačije nego tako da je dekodirao kompjutor.

Tako je taj pali RQ-170 Sentinel, rekao je, prošao popravke u Kaliforniji u listopadu 2010., mjesec dana poslije vraćen je u Afganistan na bojne zadatke, a memorija koja je dekodirana pokazala je da je bespilotna letjelica bila na zadatku i u Pakistanu i letjela iznad kuće u kojoj je 2011. ubijen Osama bin Laden.

Bijela kuća i američke obavještajne agencije nisu željeli komentirati te tvrdnje, ali nekoliko neovisnih stručnjaka iskazalo je skepsu prema njima. Kako tvrde, borbena povijest letjelice koju je iranski general naveo nije nikakav dokaz da su provalili u kompjutor RQ-170 Sentinela jer je riječ o, manje-više, javnosti dostupnim podacima.

PR ofenziva

Senator Joseph I. Lieberman, član senatskog Odbora za oružane snage, izjavio je da Iranci vjerojatno preuveličavaju činjenice.

“Trenutačno su u defenzivi zbog ekonomskih sankcija koje trpe, a tada su skloni takvim konstrukcijama. Ali, gledajte, za SAD nije dobro što je ta letjelica pala i što je u njihovim rukama”, rekao je Lieberman.

Američki dužnosnici tvrde da bespilotna letjelica ima mehanizam za samouništavanje svih važnih informacija u situacijama kada izgubi radiovezu s bazom. Iranske vlasti tvrde da su letjelicu srušile, a Amerikanci kažu da je pala zbog “tehničkih poteškoća”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:53