NATO POJAČAVA NAPADE

Žele ga ubiti, a Gadafi sanja život na selu

Gadafijeva je navodna želja egzil u jedno selo u Libiji, no pobunjenici to neće dopustiti
 AFP

TRIPOLI - Moamar Gadafi je prema UN-ovoj rezoluciji o Libiji legitimna meta NATO-ovih napada - ustvrdio je prekjučer za CNN neimenovani visoki dužnosnik tog vojnog saveza. Rezolucija se, objasnio je izvor, može primijeniti na libijskog vođu jer je on kao šef libijske vojske dio kontrolne i zapovjedne strukture napada u toj zemlji.

Najžešći udari

CNN-ov sugovornik nije želio odgovoriti na pitanje je li Gadafi meta napada, no to je zato negirala Oana Lungescu, glasnogovornica NATO-a, koja je ustvrdila da oni “ne napadaju pojedince”, nego isključivo vojne ciljeve koji su prijetnja za libijske civile, no to ipak uključuje i “zapovjedne centre gdje se planiraju napadi”.

Zračni napadi na Gadafijevo uporište, glavni grad Tripoli, posljednjih su dana pojačani i grad trpi najžešće udare od početka operacije Ujedinjeni zaštitnik.

Kontaktirao ih Saif

NATO snage, čini se, čine sve da natjeraju Gadafija da se preda nakon četiri mjeseca krvavih borbi. I Gadafijeva rezidencija je na žestokom je udaru. Vođe zapadnih i arapskih zemalja angažiranih u operaciji svrgavanja libijskog pukovnika ističu, pak, da je operacija protiv pukovnika ušla u finalnu fazu.

Odlazak Gadafija s vlasti pitanje je vremena, tvrde, no svi scenariji vezani uz njegovu sudbinu još imaju otvoren kraj.

Da i Gadafi razmišlja o izlaznoj strategiji sugeriraju izjave američke tajnice Hillary Clinton i libijske opozicijske vlade o tome da ljudi iz najbližeg Gadafijeva kruga posljednjih dana pokušavaju pokrenuti nove pregovore o predaji vlasti iako u javnosti i dalje inzistiraju na nastavku borbe.

Pomoćnik vođe Nacionalnog tranzicijskog vijeća, libijske paralelne vlade, tvrdi da je Gadafijev sin Saif al-Islam kontaktirao pobunjenike tražeći pregovore o predaji vlasti.

Garancija sigurnosti

- Još pokušavaju postavljati uvjete, no Gadafiju nećemo dopustiti da ostane u zemlji iako on o tome sanja - ustvrdio je Mohamed al Akari za Bloomberg. Dodao je da su Senegal i JARjedne od opcija za pukovnikov egzil.

Gadafi je, tvrdi, zatražio utočište u jednom libijskom selu, no to, ističe Akari, nije moguće jer mu ne bi mogli garantirati sigurnost. Španjolska ministrica vanjskih poslova Trinidad Jimenez izjavila je prije nekoliko dana da je ključni problem pronalazak “mjesta za pukovnika”.

Osjetljivo pitanje

Još jedno pitanje koje ostaje nerazjašnjeno, a vrlo je osjetljivo, ono je optužbi na račun Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama te šogora i šefa obavještajaca Abdulaha Sanusija na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

Zločinima protiv čovječnosti upravo su pridodane optužbe za odobrenje masovnih silovanja. Istodobno, strane su vlade pobunjenicima obećale milijardu dolara pomoći kako bi nastavile kopnenu borbu.

Trčanje pred rudo

Iako mnogi podsjećaju da su se saveznici već nekoliko puta zaletjeli najavljujući Gadafijev kraj te da pobunjenici na zemlji ne bilježe znatnije napretke već odavno, neki dužnosnici na sastanku u Abu Dabiju istaknuli su da bi “kraj mogao doći i prije nego što to itko misli”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:52