NEPRIJATELJ MOG NEPRIJATELJA JE...

ZDRUŽENI UDAR NA DŽIHADISTE Amerika otkrila da i Iran baca bombe na ISIS, Teheran sve negira

Iranske zračne snage posljednjih su dana izvodile zračne napade na položaje militanata Islamske države na istoku Iraka, objavilo je u srijedu američko Ministarstvo obrane, naglašavajući pritom da ti napadi nisu izvedeni u koordinaciji s međunarodnom koalicijom koja se bori protiv IS-a i koju predvodi SAD.

Nema vojne suradnje

Odmah nakon američke objave službeni je Teheran negirao tu tvrdnju.

SAD prvi put službeno iznosi informacije o iranskim vojnim napadima na IS, a objava dolazi nakon što je televizijska postaja Al Jazeera nedavno objavila snimke iranskih aviona F-4 Phantom kako izvode zračne napade u pokrajini Dijali koja se nalazi kod granice s Iranom.

Obje strane, i SAD i Iran, ostaju službeno jako rezervirane po pitanju međusobne koordinacije oko napada na džihadiste koji su zauzeli velika područja Iraka i Sirije te proglasili uspostavljanje svog monstruoznog kalifata.

- Ništa se nije izmijenilo u našoj politici koja se temelji na tome da ne koordiniramo aktivnosti s Iranom - ustvrdili su u Washingtonu te ponovno naglasili da oni vojno ne surađuju s Teheranom.

Slične tvrdnje dolaze i iz samog Irana.

Uništavanje IS-a

- Bilo kakva suradnja sa SAD-om u takvim napadima ne dolazi u obzir - rekao je jedan od visokih iranskih dužnosnika pod uvjetom da ostane anoniman te dodao da Iran nikad nije izvodio napade na IS.

U međuvremenu, američki državni tajnik John Kerry u Bruxellesu se sastaje s predstavnicima 60-ak zemalja koje sudjeluju u koaliciji protiv IS-a. Koalicija je osnovana prije dva i pol mjeseca, a cilj joj je uništiti IS. Iran nije pozvan na sastanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:57