IZAZVALI BIJES

ZBOG URINIRANJA PO UBIJENOM TALIBANU NAREDNIK DEGRADIRAN U DESETNIKA Američka vojska hvali se kako su sad 'svi kažnjeni'

Narednik američkih marinaca koji je snimljen kako urinira po tijelu mrtvog talibanskog pobunjenika degradiran je u čin desetnika nakon što je priznao krivnju, priopćila je u četvrtak američka vojska
 Screenshot:Youtube

Narednik američkih marinaca koji je snimljen kako urinira po tijelu mrtvog talibanskog pobunjenika degradiran je u čin desetnika nakon što je priznao krivnju, priopćila je u četvrtak američka vojska.

Narednik Robert Richards posljednji je od osmorice marinaca koji su kažnjeni zbog tog incidenta koji se dogodio 27. srpnja 2011. tijekom operacije protiv pobunjenika u afganistanskoj pokrajini Helmand .

Na snimci se vide četiri marinaca kako uriniraju na tri tijela dok se jedna marinac šali govoreći "ugodan dan, prijatelju".

Snimka se pojavila u javnosti početkom 2012. i bila je jedna u nizu incidenata koji su tada izazvali bijes Afganistana i doveli do povećanja napetosti između Washingtona i Kabula.

Richards je ranije ove godine optužen za nepoštivanje dužnosti, kršenje reda i ponašanje koje nije skladu s oružanim snagama.

On je u srijedu priznao krivnju po dvije točke optužnice na vojnom sudu u Sjevernoj Karolini i degradiran je u čin desetnika, rekli su marinci u izjavi. U izjavi se kaže da je sada kažnjeno svih osam marinaca uključenih u izgred, neki pred vojnim sudom a neki i izvansudski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:07