PANDORINA KUTIJA SE TEK OTVARA

Zbog propasti Agrobanke sa 300 milijuna eura gubitka počela uhićenja u Srbiji. Vučić: Ovo je samo početak!

 Aleksandar Dimitrijević/CROPIX

Bivši direktor propale Agrobanke Dušan Antonić uhićen je u Srbiji zajedno s četiri svoja pomoćnika i trojicom šefova povezanih tvrtki kojima je banka odobravala milijunske iznose bez pokrića. “To je samo početak”, zaprijetio je novi potpredsjednik vlade i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

- Pandorina kutija se tek otvara. Tu će biti još mnogo poznatih ljudi iz drugih sfera društvenog života, iz politike, ali i nekih drugih - poručio je Vučić, najavljujući nova uhićenja. Policija je objavila kako istražuje sve nevraćene kredite banke koja je iza sebe ostavila 300 milijuna eura gubitka. Tužiteljstvo je objavilo da je već prva istraga ustanovila da je velik broj kredita odobravan bez odgovarajućih garancija i često povezanim tvrtkama.

Nakon Komercijalne banke, druge po veličini banke u Srbiji, Agrobanka je bila druga banka u Srbiji po veličini državnog udjela od oko 20 posto, ako se ne računa također problematična Vojvođanska banka u kojoj većinski udio ima Vojvodina. Zbog Komercijalne banke prošla vlada Srbije posvađala se s MMF-om jer su stranci tražili prodaju državne banke, dok je vlada inzistirala na tome da sama pokrije gubitke te banke dok se ne popravi stanje na tržištu da bi banku mogli bolje prodati.

Sredinom prošle godine otkriveno je da umjesto zakonskih 10 milijuna eura Agrobanka ima jamstveni kapital od samo sedam milijuna, pa je prvo uvedena prinudna uprava, a u svibnju ove godine banka je ostala bez dozvole, pokrenut je stečaj, a država je s oko 100 milijuna eura osnovala Novu agrobanku.

Zbog toga su tužbu najavili inozemni suvlasnici ugašene Agrobanke koji su ostali bez svog udjela. Konzorcij 14 dioničara iz Švedske, Slovenije, Austrije, Cipra i Srbije sa 21 posto udjela u ugašenoj Agrobanci traži odštetu ili će državu tužiti zbog “eksproprijacije privatnog vlasništva”. Sa sadašnjom aktivom od 60 milijuna, Nova agrobanka je po podacima Narodne banke Srbije 15. po veličini banka u Srbiji, gdje su ukupno registrirane 33 banke.

Srbija povećava PDV sa 18 na 20 posto

U javnom sektoru neće biti otpuštanja, ali će zaposlenima plaće još sporije pratiti inflaciju, PDV sa 18 raste na maksimalno 20 posto, ali će hrana i dalje imati povlaštenu stopu od osam posto, najavio je prve stabilizacijske mjere nove vlade Srbije ministar financija Mlađan Dinkić. Porez na dobit povećat će se sa 10 na 15 posto, a malim i srednjim tvrtkama olakšat će se preživljavanje time što će PDV do određenog iznosa plaćati tek nakon naplate. Dinkić je izašao u javnost s dijelom paketa koji pripremaju za jesen nakon što je agencija Standard&Poors srušila rejting Srbije s BB na BB s negativnim izgledima. Dinkić je rekao da to neće utjecati na cijenu zaduživanja jer trenutačno pregovaraju o novim kreditima s izvorima “izvan financijskih tržišta”. Tko bi im to dao kredit za pokriće deficita većeg od sedam posto BDP-a, Rusija ili Kina, Dinkić nije htio reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:22