GRAĐANSKI RAT U AFRICI

Zbog evakuacije Britanaca iz Sudana premijer sazvao Cobru

Sukob je počeo kao borba za prevlast dvojice generala, a postoji opasnost da preraste u građanski rat

Ljudi bježe od uličnih borbi u Kartumu

 Ebrahim Hamid/Afp

Dok zapadne zemlje razmatraju mogućnosti o povlačenju snaga i evakuaciji državljana, analitičari upozoravaju da bi se konflikt u Sudanu mogao razvući na mjesece, pa čak i godine. Borba za prevlast u afričkoj zemlji koja izvozi zlato mogla bi rascijepati zemlju, ali i fragmentirati sukobljene strane.

U središtu sukoba su dva generala, zapovjednik vojske Abdel Fatah al-Burhan i šef Snaga za brzu podršku (engl. Rapid Support Forces) Mohamed Hamdan Dagalo (poznatiji kao Hemedti). Zbog opasne situacije, koja prijeti brzo kliznuti u kaos, službeni je put prekinuo britanski nadležni ministar, koji se vratio u London kako bi nadgledao evakuaciju britanskih civila. Premijer Rishi Sunak predsjedao je sastankom stožera za krizne situacije Cobra. Stručnjaci za Sudan, s kojima je razgovarala al-Jazeera, smatraju da će s vremenom vojska doći u prednost, i to zahvaljujući zračnim kapacitetima i logističkoj podršci iz Egipta. Međutim, ne očekuju pobjedu koja bi donijela razrješenje sukoba.

Naime, i Snage za brzu podršku imat će dovoljno pomoći od regionalnih saveznika, u prvom redu UAE, za nastavak borbi.

Borbe u Kartumu

Borbe za Kartum, glavni grad, bit će, očekuju analitičari, duge i krvave. Ali, vojska će osvojiti grad zahvaljujući većem vojnom arsenalu, vjeruje Sharath Srinivasan, autor knjige o Sudanu "Kada mir ubija politiku". Prema njemu, paravojne snage mogle bi se s vremenom povući u svoje uporište, zapadnu provinciju Darfur, a također i infiltrirati se u osvojene džepove teritorija u drugim dijelovima zemlje.

U subotu je javljeno da su se borbe između suparničkih vojnih snaga nastavile i tijekom noći nakon kratkog prekida vatre. Glavni grad Kartum ponovno je, prema izjavama svjedoka, bombardiran, a u gradu je odjekivala pucnjava.

Burhan i Hemedti bore se za prevlast, samo nekoliko godina nakon što su zajedničkim snagama svrgnuli Bašira, a Sudan nakon trideset godina skinuli s američke liste zemalja sponzora terorizma.

To je otvorilo prostor za humanitarnu pomoć, o kojoj danas ovisi veći dio nerazvijene zemlje, pa UN već upozorava na humanitarnu katastrofu.

U niskom startu za bijeg

Strane zemlje poput SAD-a, Francuske i Ujedinjene Kraljevine stavile su u pripravnost svoje snage blizu sudanske granice kako bi mogli izvući svoje državljane i zaposlenike nakon što su blokirani aerodromi u zemlji.

Stručnjaci poput Anette Hoffmann iz nizozemskog think tanka Clingendael smatraju da fragmentiranost i plemenske podjele u zemlji stvaraju uvjete za kaotičan i ružan građanski rat. "To bi vodilo regionalnoj destabilizaciji i dezintegraciji Snaga za brzu podršku te ne bi više bilo riječi o dva sukobljena neprijatelja s jasnim teritorijalnim razgraničenjem", smatra Hoffmann. Opasnost od produljenog konflikta povećava mogućnost da se u sukob uključe treće strane pa bi međunarodna zajednica trebala učiniti sve da to obeshrabri.

"U gotovo svakoj susjednoj zemlji postoji podrška ili za al-Burhana ili za Hemedtija. Naginje li konflikt u jednu stranu, prijatelji druge strane mogli bi pritrčati u pomoć", smatra Jonas Horner, neovisni stručnjak za Sudan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 05:06