MOSSADOV AGENT

'ZATVORENIK X NIJE BIO DVOSTRUKI ŠPIJUN!' Premijer Netanyahu o najčuvanijoj izraelskoj tajni

Australija je najavila da će tražiti pojašnjenja o smrti svog državljanina
 AFP PHOTO/Martin Philbey

TEL AVIV - Izraelske vlasti objavile su jučer priopćenje u kojem su demantirale da je bivši Mossadov agent Ben Zygier bio dvostruki agent i da je imao kontakte s australskim obavještajnim službama, što su tvrdili mediji u Australiji navodeći da je to bio razlog njegova uhićenja.

“Ured premijera mora naglasiti da gospodin Zygier nije imao nikakav kontakt s australskim sigurnosnim agencijama”, stoji u priopćenju u kojemu je vlada Benjamina Netanyahua prvi put spomenula ime australsko-izraelskog državljanina kojega su dosad navodili kao Zatvorenik X.

Australski mediji prvo su objavili identitet Mossadova agenta koji je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u prosincu 2010. godine.

Prema medijskim napisima, Zygier je zatočen jer je australskim obavještajcima odao detalje Mossadovih tajnih operacija nakon što se našao pod istragom zbog korištenja svojih australskih putovnica za špijunske aktivnosti.

Australija je najavila da će tražiti pojašnjenja o smrti svog državljanina u strogo čuvanom zatvoru deset mjeseci nakon uhićenja za koje Izrael još nije objasnio razloge.

Prema nalazima Ministarstva pravosuđa, on se objesio u kupaonici ćelije, koristeći plahtu koju je vezao uz rešetke prozora.

Zatvor u kojem je bio zatočen ima sofisticirani videonadzor čija je svrha i spriječiti samoubojstva zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:36